Gå til sidens hovedinnhold

Høgli: – Jeg finner meg ikke i at barn skal bli utelatt fra kamper og turneringer

Artikkelen er over 6 år gammel

Landslagsspilleren er livredd for topping i ung alder i norsk barnefotball.

Landslagets tidligere TIL-profil Tom Høgli (30) deltok tirsdag i en debatt om barnefotball og talentutvikling i regi av Norges Fotballforbund og Aftenposten, i forkant av privatlandskampen mot Estland onsdag og EM-kvalifiseringen mot Aserbajdsjan søndag.

Der var han tydelig på at han stiller seg bak den eksisterende norske modellen, noe han også understreket tidligere i uka i en kronikk i Aftenposten.

– Det er min store skrekk hvis jeg noen gang blir trener for eksempel for min sønn, at det på laget hans ikke skal være plass til alle eller at enkelte ikke skal ha råd til å være med, sa Høgli i debatten, og uttalte videre:

– Jeg ber om, den dagen jeg blir involvert i breddefotballen, at jeg slipper å oppleve en 8-åring som går gråtende hjem fordi han ikke får være med, at han ikke har råd eller blir sjaltet ut av fotballen.

– Alle skal inkluderes

Overfor Nordlys utdyper han sitt syn om at han mener fotballen er til for at alle skal kunne være med, og at han mener den modellen også kan utvikle talenter og toppspillere.

– Jeg setter pris på mangfoldet og bredden vi har. Jeg vil at vi legger til rette for en trygg og god opplevelse, og at alle skal inkluderes. Det tror jeg også vil tenne den indre "driven" til de som vil bli god. Jeg har selv erfart det sånn, sier Høgli.

– Man leser jo historier om barn som blir utelatt fra kamper og turneringer, og det finner jeg meg ikke i. Fotballen skal være en sport for alle, sier 30-åringen videre til Nordlys, og gjentar budskapet om at han ikke vil se gråtende 8-åringer på vei fra trening.

– Da er det noe som er feil. Det skal ikke skje, mener han.

FC København-spilleren mener historien viser at det fint lar seg gjøre å utvikle toppspillere med NFF-modellen.

– Det mener jeg er mulig. Vi har produsert gode fotballspillere før, og senest tirsdag vant det norske G15-landslaget 2-1 over Italia (med scoring av TILs Brage Berg Pedersen). Det viser at vi gjør noe riktig. Det vil alltid være noen som har en ekstra motivasjon og gjør en ekstra jobb for å bli bedre, men det skal ikke utelukke noen, sier Høgli.

 

– Livredd for tidlig topping

Under debatten tirsdag ble det høyest temperatur i diskusjonene mellom NFFs trenerutvikler Dan Eggen og Thierry Kopp fra Norsk Fotballakademi (NFA) – som er inspirert av utenlandske fotballakademier og tilbyr ekstra trening til barn ned i alderen 7-12 år.

Akademiet har fått kritikk for å innføre topping i tidlig alder, og blant annet å skryte voldsomt utad av spillere ned i 10-årsalder.

Under debatten sa Kopp blant annet at NFA hadde vært innom Tromsø for å bidra for klubber.

– De (NFA) har jo et engasjement for fotballen og ønsker å skape gode fotballspillere, og Thierry Kopp virker engasjert og kunnskapsrik – men hvis det skal bli en gjennomgangsmelodi at man topper og selekterer i ung alder ned til 6-8 år ... det er jeg livredd for, sier Høgli til Nordlys.

– En annen ting er at sånne akademier koster penger å være med på. Da frykter jeg et klasseskille som er veldig ugunstig, sier Tom Høgli.

Kommentarer til denne saken