Feiret ny handlingsplan, men reagerer på politisk skepsis: - Respektløst

SKEIV SEIER: Regnbueflaggene vaiet i kommunestyret da handlingsplanen for kjønns- og seksualitetsmangfold ble vedtatt. Daniel Fohr, Stein Fredriksen, Alf-Inge Elvegård Selstad og Espen Fredriksen fra FRI feiret seieren.

SKEIV SEIER: Regnbueflaggene vaiet i kommunestyret da handlingsplanen for kjønns- og seksualitetsmangfold ble vedtatt. Daniel Fohr, Stein Fredriksen, Alf-Inge Elvegård Selstad og Espen Fredriksen fra FRI feiret seieren. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Frp mener Tromsøs nye handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold er bortkasta. - Respektløst, mener FRI.

DEL

Regnbueflaggene gikk i været og tilhørerne jublet da et stort flertall i kommunestyret onsdag sørget for at Tromsø nå har fått sin handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold.

- Dette handler om hva slags by Tromsø skal være. Vi skal være en by som tar godt vare på våre minoriteter, fastslår Morten Skandfer (V).

Skjellsord

Også Aps gruppeleder Jarle Heitmann var fornøyd med at byen nå vedtar en plan med konkrete tiltak som ifølge målsettingen skal «øke kunnskapen og respekten for kjønnsmangfold, skape større trygghet for seksuelle minoriteter og bidra til å øke kompetansen i samfunnet om ulike kjønnsuttrykk og seksuell orientering».

- Jeg er veldig glad for at vi står her ved målstreken for handlingsplanen, sier Heitmann, som mener det fortsatt er åpenbart at det trengs innsats på området.

- Vi hører for eksempel fortsatt at homo brukes som skjellsord både i barnehagen og i idretten.

Livsviktig

Tromsø kommune har samarbeidet med FRI - Foreningen for kjønns- og seksialitetsmangfold om planen. Den består av en rekke tiltak, opplæring og holdningsskapende arbeid rettet mot både barn og unge og mot kommunalt ansatte.

Det er satt av 700.000 kroner årlig en fireårsperiode for å gjennomføre tiltakene som flere politikere mener er livsviktige.

- Planen er nødvendig fordi det i ytterste konsekvens handler om livet, sier Ingrid Marie Kielland (SV), som valgte å sitere en som vet hvor vanskelig det kan oppleves å være homofil.

- Bortkasta

Bare Frp stemte mot handlingsplanen, og gruppeleder Anni Skogman sier det er fordi hun rett og slett ikke har noen tro på den.

- Hadde jeg trodd det hadde hjulpet med en handlingsplan så hadde det vært flott, men jeg tror dessverre ikke det, sa Skogman, som understreket at hun ikke har noe imot mennesker med en minoritetslegning.

- Jeg har ingenting imot noen mennesker uansett, men fra det til en handlingsplan som ikke hjelper - det er ganske bortkasta. Vi har for eksempel en handlingsplan mot vold i nære relasjoner, men er det noen som tror det er mindre vold på grunn av det? spurte Skogman.

- Respektløst

Stein Fredriksen, fylkesleder i FRI, reagerte på argumentene fra Skogman.

- Når man vet hvordan denne gruppen fortsatt utsettes for så mye stigma på grunn av sin seksualitet, så er det ganske respektløst å argumentere som hun gjør, sier Fredriksen.

Han var likevel opptatt av å feire dagen som en stor seier.

- En seier for menneskeverdet. Man snakker om minoriteter og deres seksualitet, men dypest sett handler det om menneskeverd, og om at alle skal kunne leve gode og trygge liv uavhengig av legning.

Andre kommuner

Fredriksen mener man ikke trenger frykte at den nye handlingsplanen skal havne nederst i ei skuff.

- Planen er forpliktende og den er allerede finansiert. Vi skal også følge arbeidet med argusøyne, og vi skal forsikre oss om at det blir en aktiv plan, sier Fredriksen, som mener planen gjør Tromsø til en foregangskommune på området.

- Vi håper og tror at den nå vil skape presedens for de andre kommunene i Troms - og Finnmark.

Artikkeltags