Men aller først må det presiseres at det ikke er det ekte sikkerhetsrådet til De Forente Nasjoner det er snakk om. Tromsø Rådhus er tross alt ikke FNs hovedkvarter i New York. Skulle noen utenforstående likevel ha forvillet seg inn i bystyresalen kunne man enkelt ha unnskyldt dem for å tro det.

Elevene fra Sommerlyst skole på Tromsøya hadde torsdag nemlig virkelig gått inn i rollen som FN-delegater fra det store utland.

- Vent litt, jeg har ikke tid, nå, vi er veldig opptatte, kommer det fra Bjørn Rye-Holmboe under en kort åpen debatt mellom resolusjonsforslagene.

- Det er jo et veldig viktig ansvar de har dem som sitter der på ordentlig. Vi har fått større forståelse for den jobben de gjør og vi har lært mange nye begreper, sier Falk Magnus Melsbøe eller «Bill Perkins» som den amerikanske karakteren hans heter.

Skulle enes om IS

Sammen med sin kollega «John Smith» (Bjørn Rye-Holmboe) og resten av sistetrinnet på ungdomsskolen er de som seg hør og bør antrukket svært formelt, slik det skal være i et sikkhetsråd som diskuterte hvordan situasjonen med IS i Syria skal behandles.

- Det gjøres for at det skal være så autentisk som mulig. De er kledt i klær for sine land. Vi har jobbet grundig med dette arbeidet nå i tre uker, tre uker som har vært svært lærerike for alle som har vært involverte. Det er en ny didaktisk metode for å lære, forteller fagleder ved Sommerlyst skole Kirsten Simonsen til Nordlys.

 

Bjørn Rye-Holmboe legger ikke skjul på at den noe spesielle skoledagen ga mersmak.

- Jeg er litt usikker på hva jeg skal gjøre og bli videre, men kanskje blir det økonom. Likevel har jeg etter dette blitt mer interessert i slikt arbeid. Alt er jo veldig ekte her og man blir jo litt opphisset mens det pågår, sier den unge mannen mens munnen over slipsknuten danner et smil.

Enige med USA

De fikk lov til å melde seg selv for hvilket land de ønsket å representere og de var kjapt ute med å melde sin interesse for «statene».

- Det er jo et stort land som er veldig mektig og som ikke minst har en finger med i spillet i det meste. Det var ikke så mange andre som ville være de så vi tok dem, sier Melsbøe.

I tillegg slår de fast at de for det meste er enige i politikken til «Uncle Sam».

- For det meste er vi det ja, meddeler Falk.

Svært autentisk

Det er ikke første gangen dette skjer. De siste sju årene har Sommerlyst skole arrangert et slikt rollespill.

 

- Hele spillet er lagt opp slik at det skal være nøyaktig slik det foregår på ordentlig. Det er en veldig fin måte å lære på siden elevene spiller det ut i praksis, forklarer lærer Greta Nilsen.

- Og så lærer de mye om organiseringen i FN og ikke minst argumentasjonsteknikk. I fjor hadde vi representanter i ei uke i New York for å lære og vi har hatt undervisning fra FN-sambandet, sier Grethe Arntzen som også legger til at de er en FN-skole. 

Etter flere timers forhandlinger ble det for øvrig klart at sikkerhetsrådet ikke kom til enighet om noen av resolusjonsforslagene.