(Nord24)

TROMSØ (Nord24.no): - Faktisk startet det med at jeg satte inn en annonse i Nordlys for fire år siden, sier rumenske Neculai Grigore.

Nå kan du se ham «overalt» i Tromsø. De flunkende nye arbeids-bilene med firmanavnet Nicuconstruct går i skytteltrafikk på kryss og tvers av Tromsøya – til privatpersoner og til store utbyggingsprosjekter.

Neculai Grigore fra Romania kom alene til Tromsø for å jobbe på fiskebåt. Det ble for komplisert, og han hadde for liten erfaring. I mellomtiden begynte han å måke snø. Siden ballet det på seg. På kun tre år (!) har han bygd seg opp fra snømåker til husbygger – og omsetningen har gått fra 1 million kroner til over 28 millioner kroner. Og marginene er bedre enn de fleste i bransjen. Hvordan klarer han det?

- Jeg jobber kun med folk jeg stoler på, folk som har god energi. Familie, venner, naboer. Alle kjenner hverandre, og stoler på hverandre. Alle kommer fra samme landsby i Romania.

 

Lojalitet

Han bruker kun sine egne landsmenn fra den lille landsbyen Sascut nær den større byen Bacău – både på grunn av språk – og på grunn av lojalitet. De nærmeste lederne er imidlertid nordmenn, slik som anleggsledere, prosjektledere og byggeledere. Det er også helt nødvendig for å manøvrere i det norske byråkratiet, og overholde alle regler, ifølge Grigore. Første nordmann ble leid inn på timebasis. Siden kom en nordmann til – og enda en – rekruttert fra storaktøren Econor.

I starten fikk ikke Grigore – naturlig nok – lån i banken - eller kreditt hos byggevarebedriften.

- Jeg solgte et av husene mine i Romania for å skaffe penger til maskiner og utstyr.

Nå er det bankene som kommer til han – og kreditt er ikke noe problem.

Bygger hus

Nord24 møter Grigore på en byggeplass i Hamna. Det forteller alt hvor langt bedriften har kommet på svært kort tid. Nå har bedriften – som tidligere kun skiftet ut vinduer, malte litt, gjorde strøjobber – ansvar for tre nybygg som føres opp av Bergli Utvikling.

Prosjektleder Pål Skogmo forteller at de har gjort det grunnleggende murarbeidet (BEWI-byggeklosser), og satt sammen ferdigmodulene, som kommer fra Litauen. De har også sluttfinish på det innvendige arbeidet. Arbeid på våtrom utføres av rørlegger Skageseth, Normur har flisarbeid på bad, mens Eltro har det elektriske. To av de tre husene er forhåndssolgt. I tillegg har Nicuconstruct også utført selvbygg på Vågnes ved Grøtsundet. Bedriften har tiltaksklasse 1.

- At vi nå bygger hus håper vi skal gi tillit, og et godt rykte. Slik at vi kan bygge mer. Det er helt klart dette vi vil gjøre mer av. Men vi kommer fra et annet land – og vi må gjøre alt rett. Mot kunder. Mot staten. Og mot guttene, sier Grigore.

Familier flytter til Tromsø

Det har vært diskusjoner om utenlandske arbeidere som underbyr norske entreprenører. Grigore sier han gjør alt for å opprettholde et godt rykte, og betale den skatten han skal. På papiret har bedriften over 60 ansatte. De utgjør 23 årsverk – som til sammen får utbetalt over ti millioner kroner i lønn. Hvis man regner ut snittlønn så er det godt innenfor tariff:

- Vi betaler tariff. I snitt jobber de 45 timer i uka. De er gjerne her i tre måneder, drar hjem til familie og barn, og kommer tilbake hit. Det er også flere familier som har slått seg ned i Tromsø.

Ryktet går foran

Han sier at han legger sin flid i å gjøre sitt beste hver dag – og skulle de gjøre en feil – eller at kunden ikke skulle være fornøyd - er han opptatt av å rydde opp – så fort som overhode mulig.

- Da skal vi være der neste dag. Som utlending er det eneste jeg kan overleve på et godt rykte.

Det gode ryktet har han opparbeidet seg via oppdrag på Mitt Anbud og jobb hos privatpersoner «der ryktet har gått foran» og medvirket til at han har fått nye oppdrag.

Så mange arbeidsfolk fra andre land betyr at han har stort behov for husrom.

Grigore sier at han leier hele sju hus i Tromsø for å få plass til alle arbeiderne.

Leker med de store

Nicuconstruct har også begynt å komme inn i varmen hos de etablerte stor-entreprenørene i bransjen. Foruten Bergli Utvikling jobber han for etablerte Econor og Consto – samt Tromsø kommune.

Og de samarbeider og konkurrerer også utenfor jobben.

Nicuconstruct har nemlig også rukket å etablere sitt eget fotball-lag – som stiller i Barcelona-drakter i bedriftsserien.

- Vi spilte nylig mot Consto – og tapte knepent 3-2. Det var en hard kamp. De var veldig tøffe. Men det er slik det skal være. Vi jobber sammen, og vi spiller sammen. Etterpå er vi venner igjen.

Biler og kontor hos «Mr.Toyota»

Han har også blitt gode venn med «Mr.Toyota», Tormod Harila. Han leier over 1.000 kvadratmeter med kontor, parkering og lager av forretningsmannen – og leaser et stort antall arbeidsbiler.

- Vi har mange biler - over 30. Og jeg leier hos Harila. Jeg tror ikke han ville bli så fornøyd hvis jeg hadde leid andre steder. Og jeg foretrekker nye biler. Det er billigere enn at de skal stå på verksted hele tiden.

Utbytte på 2 mill

Det har gått såpass bra at han har tatt utbytte på to millioner kroner etter de gode resultatene.

Han sier at ingenting er planlagt – veien har blitt til mens han har gått.

For tiden har de rundt ti oppdrag og prosjekt gående.

- I løpet av ett år er det over 50 ulike prosjekter.

- Men har bedriften blitt så stor at du nå sier nei til noen oppdrag?

- Nei, vi prøver å hjelpe alle som spør.

Drømmer om....

Grigore snakker både fransk, tysk, italiensk og spansk. I tillegg til rumensk. Alt har han lært seg via sine mange strøjobber i mange land. Og norsk skal han også lære seg.

- Man bør lære seg et språk i løpet av fem år. Det er minstekravet, sier han med et lite smil, mens han tar et drag av sigaretten.

Moren, faren og øvrig familie bor i Romania, mens datteren nylig har flyttet til New Zealand. Selv trives han såpass godt i Norge at han planlegger å søke norsk statsborgerskap.

I mellomtiden er det kun jobb, jobb, jobb. Og tre dager julefri i Romania. Men han har en drøm….

- Målet er å kunne ta fri en hel måned om fem år.

 

VEKST I NORD 2017

De nominerte bedriftene er de beste i hvert sitt fylke, rangert etter følgende kriterier:

  • Over én million kroner i omsetning.
  • Nordnorsk tilhørighet og eierskap.
  • Minst 20 prosent vekst, i både omsetning og driftsresultat, hvert år de siste 3 årene.
  • Har levert regnskap innen tidsfristen.
  • Vinneren skal, i tillegg til sterk økonomisk vekst, ha et godt produkt eller tjeneste, samt best mulighet for regional, nasjonal og eventuell internasjonal vekst.
  • Regnskapstallene tar utgangspunkt i tall fra regnskapstjenesten Proff Forvalt.
  • Vekst i Nord presenteres i samarbeid med Avisa Nordland, iFinnmark og Næringslivsdagen Nord, som er finansiert av Nordlys, Innovasjon Norge og Norinnova. Førstepremien på 150.000 kroner deles ut 31.oktober under Næringslivsdagen Nord.