Gå til sidens hovedinnhold

Finnmark gir full støtte til PCI-senteret i Tromsø

Artikkelen er over 4 år gammel

Frykter at opprettelse av samme hjertetilbud i Bodø vil svekke dagens tilbud på UNN i Tromsø.

Finnmark Fylkesutvalg vedtok mandag en enstemmig uttalelse om å slå ring om PCI-senteret i Tromsø, som behandler hjerteinfarktpasienter i Nord-Norge. Utvalget advarer mot opprettelsen av et tilsvarende senter ved Nordlandssykehuset i Bodø.

- Vi er ikke i mot Bodø, men frykter at et tilbud der vil tappe økonomi og menneskelige ressurser fra tilbudet ved UNN i Tromsø, sier fylkesordfører Runar Sjåstad til Nordlys.

LES OGSÅ: Frykter at tilbudet blir svekket

For lite pasientgrunnlag

I uttalelsen heter det blant annet at: «Når en pasient får hjerteinfarkt er det av stor betydning at pasienten får rask behandling. Dette får flere til å argumentere for at det også må opprettes et PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset. Problemet er at tilbudet i Tromsø, som det eneste i helseregionen, allerede har et lite pasientgrunnlag sammenlignet med PCI-sentere i andre helseregioner. For å opprettholde god kvalitet på disse spesialistene, må det være et relativt høyt antall inngrep. Ved å opprette et PCI-senter også i Nordland vil dette kunne bidra til å svekke tilbudet i Tromsø».

 

Avhengige av Tromsø

Videre peker man på at det er folk i Finnmark som har størst forekomst av hjerteinfarkt, og at disse pasientene uansett vil være avhengige av Tromsø i framtida. En svekkelse av tilbudet der kan man ikke akseptere.

- Det er tilbudet i Tromsø som vår befolkning har tilgang på, og derfor er denne saken så viktig for oss, sier Sjåstad.

Uttalelsen fra Finnmark ble gjort etter initiativ både fra en Frp-representant og en Ap-representant i utvalget.

- Det er ikke alltid vi får vedtatt tverrpolitiske uttalelser, og det viser viktigheten når fylkespolitikerne er så tydelige og enige i en sak, sier han.

Uttalelsen blir nå sendt til Helse Nord som innspill før de behandler saken.

Kommentarer til denne saken