Les alt innhold på Nordlys for 100,- ut året. Bestill her!

I morgen inviterer Framsenteret i Tromsø til dagen «Fritt fram», en dag full av aktiviteter på både Framsenteret, Polaria og området rundt.

En av aktivitetene er å rydde havbunnen for søppel. Ingen liten jobb, viser det seg. Dykkere fra Studentenes undervannsklubb Tromsø (SUT) tok nemlig tur ned i Tromsøysundet for å sjekke ståa.

De fant enorme mengder søppel på havbunnen. Formidlingskoordinator ved Framsenteret, Helge Markusson, sier at de mistenkte at det var ille, men var likevel overrasket over omfanget. 

- Samtidig vet vi at folk kaster veldig mye, og at en svært liten del av den totale plastsøpla som blir resirkulert. Det er vanvittig mye søppel som kommer ut i Tromsøysundet, sier han.

- Det flyter i fjæra

På videoen under, som Framsenteret selv har lagt ut, så kan du se hvordan havbunnen er dekket av ølbokser og annet søppel. Det kan umulig ha bare blåst på havet, mener Markusson.

- Jeg ser selv hvordan ølbokser ligger og flyter i fjæra, bare noen meter fra ei søppelbøtte, sier han.

Se videoen her - via Framsenteret:

En av aktivitetene under morgendagens aktivitetsdag på forskningssenteret er å sende fire dykkere ned til havbunnen. Det for at folk selv kan se og gjette på hvor mye søppel faktisk klarer å samle.

- Det er bare fem år siden den stor oppmerksomheten begynte å komme rundt plast. Plasten vi finner i naturen blir der altså i 450 år.

Markusson forteller at man i forskere på Framsenteret stadig kommer over alarmerende tilfeller av plastforurensing. Nylig fant forskere mikroplast i blåskjellkjøtt utenfor Tromsø. Han forteller om store fugler som havhesten, der man har funnet så mye plast i fuglens mage at den ikke har evnet å ta til seg mat.

 

- Vil ikke svartmale helt

Framsenteret har også dumpet et aldri så lite berg av søppel til ære for morgendagens besøkende. Søpla er samlet under den årlige strandryddedagen, som nylig fant sted. Målet er å bevisstgjøre folk på det som er et enormt miljøproblem.

- Samtidig vil vi jo ikke svartmale helt. Vi forsker på dette, men vi ønsker også å påvirke publikum til å tenke på hva det er jeg og deg kan gjøre, sier formidlingskoordinatoren.

Søppelplukking utgjør bare en liten del av programmet lørdag. Framsenteret har fanget en hai av typen håkjerring som skal dissekeres, MS Polstjerna er åpen for besøk og det blir holdt en rekke ulike foredrag og filmvisninger.

Forskningsfartøyet Lance skulle opprinnelig være i Tromsø i forbindelse med forskningsdagene, men på grunn av uvær har den ikke kommet seg til Tromsø.

LES OGSÅ: Rolf og Nigel fra Tromsø vant en million takket være lemen og lauvmark