Gå til sidens hovedinnhold

Disse villdyrene har forvillet seg til området ved Fjellheisen i Tromsø. Eieren advarer: - De kan sprenge seg selv

Artikkelen er over 5 år gammel

Turgåere i området ved Fjellheisen kan det siste døgnet ha observert en flokk på rundt 50 sauer i nærheten av kanskje byens mest populære turområde.

Sauene hører til på Berg, på den urbane gårdsdriften til Mats Jacobsen.

På egen Facebook-side har han bedt om hjelp til å finne sauene.

- Jeg er faktisk på vei opp mot Fjellheisen nå. Jeg satser på å møte de snart så jeg kan få de med hjem igjen, sier Jacobsen andpustent når Nordlys ringer.

Første året

Ifølge bondens gps-sporingssystem har ledersauen tatt med seg resten av flokken fra gården på Berg, gått over Sollidalsaksla og ned i Sollidalen.

Den siste oppdateringen viste at dyrene befinner seg nær Fjellheisen.

Det er første året at Jacobsen har dyrene i utmark, samt første gang at dyrene har forvillet seg så nært byen.

- Egentlig er det ganske uproblematisk. Det er snakk om villsauer som går i flokk og ikke oppsøker ikke mennesker. Så lenge folk ikke «lokker» på dem og båndtvangen overholdes går det helt fint, sier han.

Kan sprenges

Bonden innrømmer at han er mest nervøs for om hundeeierne går tur med kjæledyrene sine i bånd.  

- Hvis sauer blir jaget av hund hender det at de sprenger seg selv.

- Vent litt... De kan faktisk sprenges?

- Ja, når de blir redde er det ikke uvanlig at de springer så fort at lungene får blødninger. Etterpå ser sauen i utgangspunktet frisk ut, men etter rundt en time dør de plutselig av at lungene drukner i kroppens eget blod.

Jacobsen tror imidlertid ikke at det kommer til å skje i Tromsdalen.

- Dette er jo ytterste konsekvens av hva som er mulig. Så lenge vi har båndtvang og at folk passer på hundene sine kommer det til å gå fint, sier han.

Dette innlegget har han lagt ut på sin egen Facebook-side:

Tromsdalen:

Jeg har en flokk villsau på litt over 50 dyr med stort og smått. De holder til nord på Berg men går nå fritt i utmarka. Jeg har GPS-halsbånd på ledersauen, slik at jeg kan følge med via mobilen hvor sauene går og beiter. Som dere ser på kartet har de nå beveget seg til Tromsdalen, et område mange bruker. Jeg ber derfor dere som går tur med hund i området overholde båndtvangen. Villsau er flokkdyr og de løper fort og langt dersom de blir skremt eller jaget. Små lam kan lett splittes bort fra mor. 
Så selv om din hund ikke jager sau med mord i blikket, kan den skremme flokken opp slik at det får uheldige konsekvenser. 
Ser du andre som går tur med hund løs, minn dem gjerne på båndtvangen og gjør dem oppmerksom på at det går sauer i området.

Prøv for all del heller ikke å lokke på sauen, det kan da hende de følger etter dere mot bebyggelsen isteden for å holde seg på fjellet.

Jeg er på tur mot Tromsdalen nå for å se om de vil bli med meg over fjellet mot Berg.

Kommentarer til denne saken