Gå til sidens hovedinnhold

– Idretten blir et speil av samfunnet. Du ser jo ungdommer gå gjennom gata med dunjakker til 6000-8000 kroner, og da vil alle ha dem

Artikkelen er over 6 år gammel

Tror det er mange mørketall om ekskludering i idretten på grunn av økonomi.

Idretten i Tromsø må ofte holde igjen foreldre som vil pøse ut penger for sine unge, håpefulle.

VG har de siste dagene satt fokus på utstyrs- og pengejag i idrett for barn og unge.

I oktober 2012 fortalte Britt Leandersen i Tromsø Idrettsråd i Nordlys om at barn og unge ukentlig faller fra i idretten på grunn av økonomi.

Hun har bitt seg merke i de siste artiklene i VG.

– Dette er en stor problematikk. Det å ha dårlig råd i dag, der for eksempel foreldrene får inntekten sin fra NAV, kan ha mange forklaringer. Jeg bekymrer meg spesielt for de ungene.

– Noen foreldre vil ha med ungene på turneringer verden rundt, uten å tenke på at det koster. Samtidig har vi 400 familier i Tromsø som lever under fattigdomsgrensa, sier Leandersen.

– Speiler samfunnet

Hun er opptatt av å sikre aktivitet for alle, selv om det finnes store forskjeller.

– Idretten blir et speil av samfunnet. Du ser jo ungdommer gå gjennom gata med dunjakker til 6000-8000 kroner, og da vil alle ha dem. Det har blitt et press, selv om jeg tror det er stor forskjell fra idrett til idrett, sier Leandersen, som mener problematikken er en oppgave både for idretten, det offentlige og foreldrene.

– Jeg tror også det er store mørketall her. Det handler ikke bare om unger som faller fra idretten på grunn av økonomi, men også unger som aldri kommer inn i idretten av samme grunn, sier hun.

– Hvordan endrer man en kultur der mange mener man må ha topp Madshus-ski eller de rette fotballskoene for å henge med – og fordi de andre har det?

– Ikke for å være defensiv, men det vet jeg ikke om vi klarer å endre på. Det handler om samfunnsutviklingen. Men hvis hovedfokus i barneidretten skal være unger i aktivitet, må i hvert fall klubbledere og trenere ha et annet fokus enn resultater og utstyr, sier Britt Leandersen.

TIL: – Møter motbør

Nordlys har tidligere omtalt at foreldregrupper rundt TIL-lag har samlet inn penger for å hyre inn eksterne trenere.

TIL understreker at dette alltid skjer med en samlet foreldregruppe, og også de merker at jaget etter at alt skal legges til rette optimalt for barna er stort.

– Vi ønsker bevisst å holde kostnadene nede rundt våre lag. Vi har møtt motbør når vi sier til foreldrene at unger på åtte år ikke skal reise til Norway Cup eller Dana Cup. Et av argumentene for det er at det koster, og da kan man ekskludere noen unger. Det er noe vi snakker mye med lagene om, at man ikke må ekskludere noen, sier Børge Brunes i TILs yngres avdeling.

Han ser også en fare ved et press og jag om alltid å ha topp utstyr som koster.

– Det er en vanskelig oppgave å styre for en klubb, men det er en problemstilling vi er godt kjent med i TIL også – og vi ønsker at også de med dårligere betalingsevne skal få ha et tilbud til sine, sier Brunes.

Kommentarer til denne saken