Kommunestyret går inn for asylmottak i Tromsø: - Et samfunnsansvar

- GLADSAK: Byråd Gunhild Johansen fikk kommunestyrets støtte til planene om å etablere et kommunalt asylmottak i Tromsø. Pål Julius Skogholt sier det er bedre at kommunen driver mottak, enn at private skal kunne skaffe seg stort utbytte av driften.

- GLADSAK: Byråd Gunhild Johansen fikk kommunestyrets støtte til planene om å etablere et kommunalt asylmottak i Tromsø. Pål Julius Skogholt sier det er bedre at kommunen driver mottak, enn at private skal kunne skaffe seg stort utbytte av driften.

Artikkelen er over 4 år gammel

- Viktigere å bruke disse pengene til integreringstiltak enn på dyre boliger på toppen av leilighetsbygg i Bodø, sier Pål Julius Skogholt

DEL

Kommunestyret støtter byrådets ønske om å etablere et asylmottak i Tromsø i kommunal regi med plass til rundt 200 beboere. I dag har byen et mottak for 260 asylsøkere som driftes av landets største private asylselskap, Hero.

Det er Utlendingsdirektoratet (Udi) som har oppfordret flere kommuner til å starte mottak, og byrådet mener det er en god idé til tross for at administrasjonen frarådet en slik etablering blant annet på grunn av økonomisk usikkerhet og mangelfull kompetanse i kommunen.

- Samfunnsansvar

Onsdag fikk kommunestyret saken på bordet etter at byrådet tidligere har gått inn for å utrede etablering av et kommunalt asylmottak. Utredningen skal foreligge innen utgangen av 2017.

- Vi mener drift av asylmottak bør være en offentlig oppgave. Det er et samfunnsansvar å ta vare på mennesker som er i en sårbar livssituasjon, heter det i innstillingen fra byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen (SV).

Hun viser til at kommunen allerede gir asylsøkere helsetjenester, skole og språkopplæring, og mener man kan oppnå bedre koordinering og integrering dersom kommunen også har ansvaret for botilbudet.

- Gladsak

Byrådet har understreket at et kommunalt mottak ikke skal komme i tillegg til det eksisterende mottaket. Hero har i dag kontrakt på drift ut 2017, og byrådet har sagt at et kommunalt mottak kan bli etablert etter dette.

Flertallet i kommunestyret støttet onsdag disse planene.

- Dette er en gladsak, og dette tiltaket er faktisk fullfinansiert av staten. Det skjer jo sjelden med andre offentlige oppgaver. Det er også viktigere å bruke disse pengene til integreringstiltak enn på dyre boliger på toppen av leilighetsbygg i for eksempel Bodø, sa Pål Julius Skogholt, med et lite spark til Benn Eidissen - medeier i Hero - og eier av Nord-Norges dyreste leilighet.

Drives godt i dag

Men flere partier var negative.

- De mottakene som drives i dag, drives godt av private. Vi har andre store utfordringer i kommunen, og vi bør ikke ta på oss flere, mente Anna Amdal Fyhn (H).

- Vi ser at asylankomstene svinger mye og ofte. Kanskje er ikke behovet til stede når man har utredet dette. Vi har et tilbud som fungerer tilfredsstillende i dag, sier Bjørn-Gunnar Jørgensen (Frp), som på vegne av partiet foreslo at det ikke skulle opprettes et kommunalt mottak.

Det forslaget ble imidlertid nedstemt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken