Gå til sidens hovedinnhold

Drømmescoring sikret TILs første hjemmeseier siden før påske: - Jeg fikk gåsehud

Artikkelen er over 3 år gammel

«Mush» startet for TIL – men det var en annen angriper som skulle sikre 3-2 seier på Alfheim.

Én hjemmeseier (mot Sogndal 9. april), 17 scorede mål på 18 kamper og jumboplass var status da TIL tok imot Aalesund på Alfheim. Etter den sterke bortekampen på Ullevål forrige uke, og med nysigneringen Mushaga Bakenga på plass fra start, håpte de fremmøtte på Alfheim på mange mål.

Og mål skulle det bli – men det var ikke «Mush» som skulle stå for dem. To elegante scoringer av Thomas Lehne Olsen sikret nemlig seieren for Tromsø.

- Jeg fikk gåsehud da Thomas (Lehne Olsen) satte den inn på slutten der, sier TIL-keeper Gudmund Kongshavn om Olsens andre og avgjørende scoring.

TIL-treneren var naturlig nok også fornøyd.

- Guttene fortjener dette virkelig, sier Simo Valakari til Nordlys, NRK og iTromsøs samsending etter kampen.

- Men vi feirer ikke noe i dag. Vi er fortsatt ikke trygg. Vi er fortsatt i en vanskelig situasjon, sier finnen.

Tidlig mål

Etter bare fire minutter fikk nyervervelsen Bakenga muligheten til å spille seg inn i TIL-fansens hjerter, etter en smart gjennombruddspasning av Gjermund Åsen. Kun en god benparade fra Aalesunds sisteskanse Andreas Lie hindret «Mush» fra umiddelbar uttelling.

Men TIL-supporterne måtte ikke vente lenge på lagets første mål.

Kun to minutter senere kunne nemlig Gjermund Åsen bredside ballen i kassa fra kort hold etter et innlegg fra Lasse Nilsen. 22-åringen, som har fått fornyet tillit som vingback under Valakari, la ballen på sølvfat til Åsen som sendte TIL i ledelsen.

Tromsø-laget fortsatte sitt offensive press, noe som ga Ålesund flere kontringsmuligheter og førte til en mengde halvsjanser begge veier.

Men på et hjørnespark etter 20 minutter var utligningen et faktum. Aafks store greske spiss, Athanasios Papazoglou, raget langt høyere enn Morten Gamst Pedersen i lufta og stanget corneren i mål.

Tromsø fikk en trippelsjanse (!) til å utligne kun fem minutter senere på hjørnespark fra Gamst Pedersen. Etter en duell i feltet havnet ballen hos Landu-Landu som skjøt to ganger rett på målvakt Lie. Simen Wangberg fikk deretter slengt frem en fot, men sendte ballen over det åpne målet.

Burde vært utvist

Rett før sidebytte var Tromsø særdeles heldige som fikk gå i garderoben med alle 11 spillere. Wangberg fikk først gult kort ett minutt på overtid, etter en hard duell med Thrandarson, før han rett før pause saboterte en klar Ålesund-overgang ved å holde den tidligere TIL-spilleren Mos i trøya.

Dommeren dømte frispark, men viste ikke Wangberg det gule kortet, til store protester fra Aalesund-benken.

Tromsø startet andreomgangen med fornyet energi og et skyhøyt press. Det ga umiddelbar uttelling.

To minutter inn i andre omgang scoret nemlig Thomas Lehne Olsen, som på praktfullt vis brukte hodet og brystkassen for å ta ned en smart lobbpasning fra «Gamsten», før han prikket ballen i mål til side for Ålesund-keeperen. 

Rødt kort

Men igjen tok det ikke lang tid før bortelaget kom tilbake i kampen.

Ti minutter etter sidebytte forsøkte Simen Wangberg på et tilbakespill til keeper etter å ha tatt ned en lang ball. Den svake avleveringen ble snappet opp av Mos, som spilte ut til Thrandarson. Midtbanespilleren bredsidet ballen enkelt i mål og økte utlignet til 2-2.

Så fikk TIL en gavepakke av dommeren da Mikkel Kirkeskov ble vist sitt andre gule kort i det 63. spilleminutt. Mens Wangberg slapp billig unna i førsteomgang var ikke dommeren like hyggelig med Aalesunds venstreback som ble sendt i dusjen etter å ha dratt en forbipasserende Hans Norbye i bakken.

TILs høyreback så ut til å falle noe lett, og bortelagets trener Trond Fredriksen var tydelig misfornøyd med avgjørelsen, og ble til slutt sendt på tribunen etter protester.

Perlescoring

Med én mer spiller på banen kunne Tromsø kontrollere spillet, og sikret seieren etter en perlescoring fra Lehne Olsen.

Angriperen klinket til fra omtrent 30 meter og fikk drømmetreff på ballen. Skuddet gikk via Aalesund-keeperens fingertupper og i venstre kryss. Drømmescoringen kom på et kontringsangrep, kun sekunder etter en feberredning av Gudmund Kongshavn i motsatt ende.

På overtid måtte Kongshavn nok en gang ut i full strekk, og reddet et skudd fra Papazoglou som fikk ballen på nært hold etter en svak klarering fra Magnar Ødegaard. De siste sekundene var fylt med spenning, men til slutt gikk TIL seirende av banen til stor jubel fra publikum.

Med tre poeng på Alfheim klatret TIL opp fra jumboplassen til totalt 18 poeng. Det er tre poeng over Viking og kun ett poeng opp til Kristiansund på kvalikkplass, som har én kamp mer spilt.

Kristiansund er for øvrig TILs neste motstander, når «Gutan» reiser sørover 10. september. Den kampen må TIL klare seg uten Simen Wangberg og Christian Landu-Landu, som begge har karantene etter sine gule kort.

TIL-AALESUND 3-2 (1-1)

Mål: 1-0 Gjermund Åsen (Nilsen) (6), 1-1 Athanasios Papazoglou (20), 2-1 Thomas Lehne Olsen (Gamst Pedersen) (48), 2-2 Aron Thrandarson (54), 3-2 Lehne Olsen (Norbye) (75).

Dommer: Kai Erik Steen.

Gult kort: Christian Landu-Landu, Simen Wangberg og Lasse Nilsen for TIL; Mikkel Kirkeskov, Kaj Ramsteijn, Bjørn Helge Riise og Daniel Gretarsson for AaFK.

Rødt kort: Mikkel Kirkeskov, AaFK (63).

Tilskuere: 3938.

TILs neste: Borte mot Kristiansund 10. september.

Kommentarer til denne saken