Halen på denne reven er et sikkert tegn på at denne reven er syk og smittsom

SE PÅ HALEN: Den hårløse halen er et sikkert tegn på at denne reven, som ble fotografert ved Solligården i Tromsø tirsdag morgen, er skabbsmittet.

SE PÅ HALEN: Den hårløse halen er et sikkert tegn på at denne reven, som ble fotografert ved Solligården i Tromsø tirsdag morgen, er skabbsmittet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Har slått seg ned i nabolag i Tromsø.

DEL

Denne reven ble i morges fotografert langs E8 i Tromsdalen, ved Solligården. Den er rammet av skabb, og en skabbete rev er ikke noe man vil ha i  tettbygde strøk.

- Nei, men det er ikke så mye å gjøre med den heller. Man kan ikke jakte på den mellom bolighusene, sier Einar Mellomgård, leder av ettersøksringen i Tromsø kommune.

Reven har karakteristiske spor av å  være smittet av skabb. Blant annet er halen helt fri for pels.

Alltid halen først

- Det er alltid halen som mister pelsen først. Så under buken, før det sprer seg fremover ryggen til ansiktet. Til slutt er den hårløs.

Denne reven vil, i likhet med alle andre rever som er smittet av skabb, dø.

- Den endrer adferdsmønsteret. Den vil ikke ha fysikk til å finne mat selv og uten fysikk mister den hurtigheten sin. Den blir rammet av døvhet og blindhet. Og så dør den. Og skulle det komme en kuldeperiode, kan den dø raskere uten pels.

Rever kan smittes av skabb allerede som nyfødte.

- De smittes i hiet. Det ligger gjerne skitt og gammelt gress i hiet og skabben setter seg fast i hårposen til reven.

Det er ikke uproblematisk å ha skabbrever i nabolaget.

- Mitt råd til nabolaget der borte er å ta inn hundematen. Hunder kan smittes av skabb. Og gauper, for den saks skyld. Og ikke gi reven mat. Når den er smittet, er den ikke stand til å jakte mat selv, og trekker inn i nabolag for å lettere finne mat.

- Hvis man frykter at hunden er smittet av skabb, hva gjør man da?

- Kontakt veterinær. I dag får man effektive kurer som raskt fjerner skabben.

Nesten årlig

Ved Tromsø Veterinærsenter sier dyrlege og daglig leder Marit Vader at de nesten årlig får inn skabbsmittet hund.

- Og spesielt fra Tromsdalen, som er litt utsatt. Hvis hunden din får påvist skabb, kan den behandles og vil bli helt frisk.  Hundene blir ikke så dårlige som revene, men det er en plagsom sykdom.

- Hvordan merker du på hunden om den er smittet?

- Det starter med en intens kløe. De kan klø på seg selv skader, og klø av seg pels. Litt avhengig av hvilken type hund du har, er det flere typer behandling man kan gi. Injeksjoner er en måte, en annen er midler man drypper i nakken og rumpe på hunden som tar livet av parasitten, forteller Vader.

Hun sier at hunder er veldig oppmerksomme på revelukta, og skabbete rev gnir seg inn mot alt fordi de klør så mye og hunden blir påført smitten ved å følge revens bevegelser.

- Jeg har også hørt en historie der man har sett reven forlate hundehuset. Da er man i trøbbel, konstaterer Vader.

- Hva er ditt beste råd?

 - Ha kontroll på hunden din, begrens hvor den går, og ta inn hundematen. Desuten bør man si ifra til viltnemnda, sier Vader.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken