Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø-selskap har fått klarsignal for kreftmiddel: – En betydelig milepæl

Det amerikanske markedet for kreftbehandling var i 2020 verdsatt til over 600 milliarder kroner.

(Nord24)

Lytix Biopharma har fått klarsignal fra det amerikanske legemiddelverket FDA og kan nå iverksette såkalte fase II-undersøkelser i USA for å teste virkningsgraden av sin ledende legemiddelkandidat, LTX 315, innen flere ulike kreftformer.

Tromsø-selskapet Lytix Biopharma inngikk før jul en eksklusiv verdensomspennende lisensavtale på over 110 millioner dollar - rundt èn milliard norske kroner - med amerikanske Verrica Pharmaceuticals for LTX-315 for behandling av hudkreft.

Forsøk på mennesker

Nå har selskapet har fått godkjent legemiddelkandidaten i forsøk på mennesker (Investigational New Drug).

Legemiddelkandidaten skal sette kroppens eget immunforsvar i stand til å håndtere kreftceller og har potensial som en ny form for immunterapi mot kreft.

- En milepæl

Fase II-studien i USA vil inkludere flere kreftformer, herunder brystkreft og hudkreft i hode og nakke, og foregå ved flere sentre, inkludert MD Anderson Cancer Center i Texas som er et av verdens ledende kreftsykehus.

«Dette er en betydelig milepæl for Lytix Biopharma ettersom det åpner for videre klinisk utvikling og markedstilgang i USA, verdens største og viktigste marked for kreftbehandling. Godkjenningen styrker troen vår på at legemiddelkandidaten vår kan bli essensiell i kreftbehandling i fremtiden» sier Øystein Rekdal, administrerende direktør i Lytix.

Det amerikanske markedet for kreftbehandling var i 2020 verdsatt til 70 milliarder dollar (over 600 milliarder kroner), og immunterapi stod for nærmere 30 prosent av markedet med en gjennomsnittlig årlig vekstrate på 12 prosent, ifølge Fortune Business Insights.

Kommentarer til denne saken