Gå til sidens hovedinnhold

Frykter at gravlundene i Tromsø kan bli overgrodd: - Kirka har en råtten økonomi

Artikkelen er over 6 år gammel

Domprost og sokneprest frykter at lite penger vil ramme brannsikkerheten under gudstjenestene. - De må finne sin måte å drifte på, svarer byråd Vanja Terentieff (H).

- Det handler om penger. Kirka har rett og slett en råtten økonomi, og det kan egentlig sammenlignes med sakte kaldkvelning av kirka, sier sokneprest i domkirken, Kjell Y. Riise til Nordlys.

I et brev som innledes, "Kjære ordfører. Vi er bekymret for kirken i Tromsø", forklarer domprost Herborg Finnset og sokneprest Riise hvorfor de er akkurat det.

I ytterste konsekvens, kan både kirkene og gravlundene i Tromsø kommune forfalle fullstendig.

- Hvis vi justerer for pris- og lønnsvekst siden 2011, er tilskuddet 2,7 millioner lavere enn det som var faktum for fire år siden, sier Riise.

Les også: Katolsk kirke innrømmer: Meldte inn nordlendinger uten å spørre dem

- Kan få overgrodde gravlunder

Han beskriver en kirkeadministrasjon som har blitt tvunget til å snu på hver eneste krone. Men nå mener han det er nok.

Det neste som står for tur er sommerbemanningen i kommunens gravlunder.

- Vi var nære på foran årets sommer. Fellesrådet hadde ikke nok penger til å bevilge til sommeransettelser på gravlundene, og konsekvensen kunne ha blitt at de ikke ble ordentlig betjent i løpet av sommermånedene, sier Finnset.

Les også: Takskred fra kirke skadet parkerte biler

Disse sommeransatte står hovedsakelig for vedlikedhold av gress og fasiliteter på gravlundene. Finnset mener dette fort kan bli noe som publikum hadde merket.

- I verste fall kunne vi jo fått overgrodde gravlunder, da de som hadde måttet betjene gravlundene hadde vært de ordinært ansatte - som jo skal ta ferie i løpet av denne tiden.

Les også: «Den norske kirke synes det er for få i benkene søndags formiddag. Sjokk.»

Det går - så vidt

Likevel kan det se ut til at det ordner seg for i år.

- På grunn av sykemeldinger fikk vi likevel mulighet til å hyre inn sommervikarer denne sommeren. Men det er slik det har blitt: Vi går konstant på sparebluss nå, sier Riise.

Les også: Kirke installerte bankterminal for å ta imot kollekt

I tillegg til gravlundene, frykter de to at både vedlikedholdet ved kirkene og de kirkelige tjenestene som menighetene tilbyr vil kunne lide.

- Det er jo personell som utpeker seg som den siste store posten hvor det finnes potensial for å kutte. Men da kan du jo spørre, hvordan skal vi få til å avholde gudstjeneste hvis vi ikke har kirketjenere til å ivareta brannsikkerheten? Det er jo slike problemstillinger vi er i ferd med å komme i møte med, sier Finnset.

Les også: Homofile Edgar (50) jobber i kirken. Og gir sexråd.

- En appell

Samtidig sier soknepresten at han synes det er viktig å ikke krisemaksimere omkring problemstillingen.

- Et poeng er jo at vi overlever med at den økonomiske støtten til fellesrådet er laber ett år. Men når det går over flere år slik som nå, synes jeg det gir grunnlag for bekymring, sier Riise. 

Les også: Abortmotstander kastet ut av kirka av kongens politieskorte

De håper nå at kommunen tar grep, og at de øremerker mer penger til kirkelig tilskudd i løpet av den nært forestående revisjonen av kommunebudsjettet.

- Dette er rett og slett en appell til kommunen om å rette opp noe som ikke kan fortsette, sier Riise.

– Må finne løsninger

Byråd for næring, kultur, og idrett i Tromsø, Vanja Terentieff (H) sier at det ikke er noen tvil om at kommunen har en anstrengt økonomi. Samtidig sier hun at kirka er en av de som ikke fikk redusert sine overføringer fra kommunen ved forrige anledning.

– Slik jeg husker det, fikk kirka i Tromsø en halv million i ekstraoverføringer av kommunestyret. De må finne sin måte å drifte på for å klare å ivareta oppgavene sine. Det er min første magefølelse på dette.

Hun sier at kirka i Tromsø er høyt prioritert, men at alle må ta sin del av nedskjæringene når skatteinntektene reduseres.

– Kirka må som alle andre finne metoder for å holde på sine tjenester, sier Terentieff.

Kommentarer til denne saken