- Dette praktbygget forfaller – hva kan det brukes til?

Artikkelen er over 5 år gammel

Leif Magne ønsker en plan for byggets framtid.

DEL

I dag en vakker, men forfalt svømmehall. Men hva tenker Tromsø kommune gjøre med bygget i framtida?

Det vil Leif Magne Tangen gjerne vite.

- Det er jo et praktfullt signalbygg i Tromsø. Jeg vet ikke hvordan tilstand Alfheim er i, men det ser jo ganske shabby ut, sier Leif Magne Tangen, som ønsker svar, og debatt, om hva som skal skje med byens flotte svømmehall på toppen av Tromsøya.

Han er intendant ved Tromsø Kunstforening. Men i denne saken er han privatpersonen som flyttet til Tromsø - og som startet å gå i svømmehallen et par ganger i uka. Han lot seg fascinere av den arkitektoniske perlen. Et arkitektonisk vakkert bygg, men i mange år nærmest har råtnet på rot.

Både innen- og utendørs har 50-årsjubilanten sett langt bedre ut.

Les også: Trist over forfallet

Debatt i flere år

Forfallet vært en offentlig debatt i flere år. I fjor kom svømmehallen igjen i søkelyset, etter at kommuneoverlegen i Tromsø utførte tilsyn ved badeanlegget. Kommuneoverlegen konstansterte at forfallet er så omfattende at det rett og slett går på sikkerheten løs.

  - Det verste som kan skje er jo at det blir stående og forfalle den dagen det nye badeanlegget på Templarheimen åpner, sier Tangen.

For noen uker siden tok han et bilde av Alfheim svømmehall. Han la det ut på sin egen Facebook-vegg. Kommentarene lot ikke vente på seg. Noen kommenterte hvor trist det er at bygget ikke er tatt vare på. Andre så inn i framtiden og ønsket seg en ny framtid for Alfheim svømmehall:

Diskotek eller kunsthall var blant forslagene. Nå ønsker Tangen et engasjement rundt Alfheims framtid.

- Jeg vet ikke hvordan tilstand Alfheim er i, men nå har jeg bodd lenge nok i Leipzig til å si at et bygg som har litt slitasjeskader er ikke det værste som kan skje en by. Men når vedlikeholdet blir ingorert slik at man får strukturelle skader er det en annen sak. Jeg vet ikke om det er slik fatt for Alfheim, sier Tangen.

Kunstsenter

Selv ser han for seg at Alfheim ville blitt et praktfullt sted for et kunstsenter.

- Og da uttaler jeg meg fortsatt som privatperson, ikke som intendant i Tromsø Kunstforening, sier han.

Alfhem svømmehall sto ferdig våren 1965,  og er tegnet av arkitekten Jan Inge Hovig, den samme arkitekten som har tegnet det gamle politihuset og Tromsdalen kirke. I 2006 ble bygget tildelt Fortidsminneforeningens vernepris.

Tangen tror det vil koste for mye å ruste opp bygget til dagens krav for svømme- og badeanlegg – og at det derfor må brukes til noe annet.

Les også: Dette skal skje med det gamle politihuset

Får spørsmål om forfallet fra turister

- Jeg synes det skal forbli en svømmehall også i framtida.

Det sier badevakt Karoline Dahlø i det hun haster inn i bygget onsdag formiddag. Nordlys møter på Svein Hansen i det han kommer ut fra Alfheim etter dagens treningsøkt.

- Nei, hva som burde skje med Alfheim? Det vet jeg ikke, men noe må jo skje. Det er jo trist at det ikke blir tatt vare på. Det ser jo ikke bra ut slik det er i dag, sier han, før han foreslår at anlegget kan bli et svingeri. For dans, altså. 

Knut Schreuder er nabo til Alfheim og bruker anlegget hyppig. Han sier til Nordlys at han flere ganger har møtt på turister som er utenfor Alfheim for å fotografere nordlyset.

- Flere har vært opptatt av hvorfor bygget ser så slitent ut som det gjør. De bemerker at bygget er pent, men samtidig stygt på grunn av at det ikke er tatt vare på, sier Schreuder.

Les også: Alfheim svømmehall på dypt vann

Ikke gjort noen vurdering

Byråd for næring kultur og idrett, Vanja Terentieff, sier til Nordlys  at det foreløpig ikke er gjort noen vurdering av hva Alfheim svømmehall skal brukes til i framtida.

Når det gjelder tiltak for å begrense forfallet på bygget, er det satt av en del penger til å kunne oppretteholde dagens drift.

Terentieff føler seg uansett trygg på at Alfheim svømmehall også i framtida vil være et av byens signalbygg og at det arkitektoniske særpreget blir bevart.

Artikkeltags