Gå til sidens hovedinnhold

- Hun har ført velgerne bak lyset

Artikkelen er over 5 år gammel

I august lovde Kristin Røymo en mild økning av eiendomsskatten. I stedet kom nesten en dobling.

Få med deg alt! Kjøp tilgang til Nordlys+ nå

I overskriften i pressemeldingen som ble sendt ut mandag, slår det sittende byrådet fast at de nå gjennomfører en «nødvendig økning av eiendomsskatten» på boliger i Tromsø.

Det betyr en økning fra 3,0 til 5,5 promille. Ifølge finansbyråd Jens Ingvald Olsen (Rødt) innebærer dette en økning på 3.007 kroner i året i snitt per innbygger. Økningen er på 83 prosent.

Det vil gi kommunen 85 millioner kroner i nye inntekter.

En måned før valget mente Røymo en slik økning ville være unødvendig. På spørsmål fra Nordlys om hun kunne sette et tak på hvor mye eiendomsskatten skulle opp, svarte hun at den ikke kom til å overstige 3,4 promille.

- Vi planlegger en økning tilbake til 2011-nivå. Det vil si opp 0,4 promille, i sum utgjør det mellom 15 og 40 kroner måneden for hver enkelt huseier, sa hun 2. august til Nordlys.

Advarte

- Dette er ikke helt hva man lovet?

- Nei, det kan du si, sier Kristin Røymo og utdyper:

- Det er bare én måte å forsvare det på. Det er at vi må ha en forsvarlig, økonomisk politikk. Vi må sørge for å komme i en posisjon nå slik at Tromsø kommunes økonomi blir sunn i årene som kommer. Dette er den eneste måten å gjøre det på. Økonomien er så kjørt at dersom vi ikke tar dette grepet nå, står vi i fare for å bli veldig fattige. Det er dyrt å være fattig.

I samme sak i august gikk daværende byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) ut og advarte om at han fryktet en større økning av eiendomsskatten om Arbeiderpartiet kom til makten i Tromsø.

- Dette er det vi advarte mot. I stedet for å effektivisere og å gjøre de kommunale tjenestene mer effektivt, velger de å lempe regningen over på innbyggere, sier Hilmarsen til Nordlys i dag.

- Det som skjer nå, viser at Røymo førte velgerne bak lyset og lovet noe hun ikke kunne holde. Nå øker man eiendomsskatten mye mer enn det man sa i valgkampen, akkurat slik jeg advarte om.

 

Frykter underskudd

Øyvind Hilmarsen kaller økningen i eiendomsskatt for et brudd på et valgløfte fra Aps side. Røymo kan på sin side godt forstå at det kommer reaksjoner.

- Det er et stort hopp og et mye større hopp enn vi ønsker. Men i det øyeblikket vi har fått økonomien på fote igjen og er i balanse på en slik måte at vi driver en sunn økonomi, er det vår forpliktelse å sette ned eiendomsskatten, sier Røymo.

Fem promille eiendomsskatt er med andre ord ikke en permanent økning, understreker byrådslederen. Selv anslår hun at den kan redusere til et 2011-nivå – 3,4 promille – innen to til to og et halvt år.

- Vi har ikke ønsket å øke eiendomsskatten utover 2011-nivå. Vi vurderte det som tilstrekkelig for den økonomien Tromsø kommune trengte. Nå er det ikke tilstrekkelig, sier Røymo.

Kostnader på drift

Hilmarsen mener kommunen heller bør jobbe med å få ned kostnader på driften.

- I vårt budsjettforslag hadde vi satt inn strengere kontroll av enhetene som hadde størst utfordringer. Vi ønsket å konkurranseutsette renholdet. Der lå det store summer å spare. Og vi hadde igangsatt et større omstillingsprosjekt som vi jobber med, sier Øyvind Hilmarsen.

- Hadde dere god nok kontroll på økonomien frem til dere gikk av?

- Vi hadde store utfordringer, og det la vi aldri skjul på. Men vi hadde kontroll. Økonomirapporten viste også at man måtte ta nye grep for å effektivisere og bruke mindre ressurser.

Kommentarer til denne saken