Tromsø IL og Universitetet i Tromsø samarbeider tett rundt teknologi og fotball, der kampanalyse og belastningsstyring har vært sentralt til nå.

Nå vil partene også kommersialisere samarbeidet gjennom en ny app, i samarbeid med NFF og selskapet Forzasys, der du som bruker får tilgang til alt av TIL-kamper, og kan sette sammen egne «spillelister» med høydepunkter ut i fra egne ønsker.

– Det er som spotify for video, sier professor i teknologi ved Universitetet i Tromsø, Dag Johansen.

Rettet mot neste generasjon supportere

Han har ledet samarbeid med TIL i flere år, som først og fremst har handlet om å få et sportslig forsprang på konkurrenter, gjennom kampanalyse og styring av treningsbelastning.

– Det har vært stor interesse å dra næringsaktivitet ut av dette, og selskapet Forzasys, som er ekspert på søk og videoanalyse, ble startet for ett år siden. Det er primært rettet mot fotballdomene og neste generasjons supportere. Dette er forskning og utvikling, som skal se på hva vi kan gjøre med det vi har i dag, ut mot massemarkedet. Da er publikum det naturlige, sier Dag Johansen.

– I sommer ble det opprettet et samarbeidsprosjekt med NFF, Forzasys og Vålerenga. Videoene som legges ut der er det vi som lager. Det er spotify med video. Det gjør at du får 90 minutter med video umiddelbart etter en kamp, der du kan hente ut spesielle sekvenser og kan sette sammen egne «spillelister, og så publisere det viralt, sier UiT-professoren.

Han er klar på at det er store muligheter for fotballklubbene over hele verden.

– Real Madrid har 400 millioner supportere i verden. De har 85 tusen tilskuere på Santiago Bernabeu, mens de har 85 millioner følgere på Facebook. Hvordan skal de nå ut til alle? Det sier seg selv at verden går videre, men fortsatt er media dominert av 90-minutters sekvenser med kamper, med kanskje noen høydepunkter etterpå. Verdien på en gjennomsnittlig Premier League-kamp er 110 millioner kroner. Poenget er at det er et stort marked,  da har vi plassert oss og TIL i det domenet.

– Når sesongen er slutt vil NFF evaluere om de vil gå videre. Heldigvis har vi fått laget denne løsninga med TIL, sier Dag Johansen.

Vil være med

Svein-Morten Johansen og TIL vil være med på utviklinga.

– Vi synes det er spennende å utvide fotballproduktet og være på denne banehalvdelen. Vi vet at det kan bli en viktig fot for oss å stå på, både kommersielt og sportslig, med å hente marginer og spre vår merkevare. Hvis unge kan klippe til og ta ut det de synes er spennende, så øker det interessen. Dette gir grunnlag for diskusjoner, og igjen økt interesse, sier Svein-Morten Johansen.

– Dette er en del av helheten i samarbeidet mellom UiT og TIL rundt teknologi. Vi jobber på flere områder, med kampanalyse, helse, belastningsstyring og nå med en kommersiell retning. Vi lanserer og tester ut noe nytt som vi skal gjøre de nesten månedene, som vi er pilot på i norsk fotball, sier sportssjefen.

Kopiert av Bayern München

Store klubber er interessert i teknologien som UiT er med på å utvikle.

– Vi samkjører neste generasjons fotballteknologi, som startet som et forskningsprosjekt for fire år siden da Per-Mathias Høgmo var trener. Og A-landslaget i fotball er en del av prosjektet. Vi var først ute i verden med løsninger da. Det har vi bragt videre til et tverrfaglig  helseprosjekt Corpore Sano, der vi er i ferd med å ansette internasjonale kandidater på doktogradsnivå, der topplisensierte fotballtrenere skal forstå neste generasjons teknologi. Det handler om fotball, men målet er folkehelse og forstå menneskekroppen, sier Dag Johansen.

– Vårt arbeid blir kopiert. Bagadus-programmet som vi utviklet, som er daglig bruk på NTG og i TIL, brukes nå av Bayern München og SAP, sier Dag Johansen.