Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø-forsker skal sitte i utvalg om distrikts-befolkning

Artikkelen er over 2 år gammel

Jonas Stein blir del av regjeringens demografi-utvalg.

I dag oppnevnte regjeringen et utvalg som skal utrede konsekvenser fremtidens befolkningsendringer får for distriktene. Blant dem som skal sitte i utvalget, er stipendiat ved UiT, Jonas Stein.

– Folk må få bosette seg der de selv vil, og det skal være mulig å leve gode liv, uansett hvor i Norge du bor. Derfor er det avgjørende at vi sikrer vekst og sysselsetting i distriktene, slik at innbyggerne over hele landet har et godt, lokalt tjenestetilbud, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i en pressemelding.

– Flere eldre vil øke behovet for blant annet pleie- og omsorgstjenester. Når det samtidig blir færre yrkesaktive bak hver pensjonist, kan det bli sterkere konkurranse om arbeidskraften i både offentlig og privat sektor. Allerede i dag har mange virksomheter og kommuner i mindre sentrale strøk, utfordringer med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft, heter det i pressemeldingen fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Hyggelig forespørsel

– Det er veldig hyggelig å få en sånn forespørsel, og at noe av det jeg har forsket på kan bidra til å forstå demografiutviklingen i distriktskommunene, sier Stein til Nordlys.

Befolkningsutvikling har vært et tema for doktorgradsavhandlingen Stein leverte tidligere i år, og skal disputere 8. november. Han mener det er lurt av regjeringen å sette ned et slikt utvalg.

– Vi må diskutere hvilke virkemidler man har og hvor godt de fungerer, sier Stein.

Han tror arbeidet blir spennende.

– Det er mange dyktige folk som skal være med. Det er et arbeid jeg ser veldig frem til, sier Stein.

Krevende problemstillinger

Utvalget skal ledes av samfunnsøkonom og Høyre-politiker Victor Norman.

– Jeg er veldig glad for at Victor Norman har takket ja til å lede dette utvalget. Han har bred kompetanse innen både næringslivsforskning og offentlig politikk og har erfaring fra en rekke offentlige utvalg, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i pressemeldingen.

– Dette er viktige og krevende problemstillinger som vil sette sitt preg på samfunnsdebatten i årene fremover. Jeg håper at vi i utvalget vil gi kunnskap og innspill som kan bidra til at Norge også i fremtiden vil ha mange spenstige lokalsamfunn i alle deler av landet og for folk i alle aldre. Jeg gleder meg til å komme i gang, sier Victor Norman i pressemeldingen.

Utvalget skal levere utredningen innen 1. desember neste år.

De øvrige medlemmene av utvalget er:

  • Hans-Jacob Bønå, næringsdrivende. Vadsø
  • Kristian Aasbrenn, høgskoledosent, Høgskolen i Innlandet. Rendalen
  • Astri Syse, seniorforsker. Statistisk sentralbyrå. Asker.
  • Åslaug Krogsæter, rådmann Eid kommune / prosjektrådmann i nye Stad kommune. Nordfjordeid.
  • Wenche Dehli, helse- og sosialdirektør, Kristiansand kommune. Levanger

Kommentarer til denne saken