Her står minnetavlen over de falne tromsøværingene under 2. verdenskrig. Midt blant - eller skjult - bak noen biler - og heller ikke naturlig tilgjengelig for de av byens befolkning som mistet sine kjære under krigen.  Nå er den plassert på nordsida av Domkirka ved en sideinngang.

Det opplever de etterlatte som svært sårt.

Mistet slekt

- Det er både historieløst og respektløst, sier Henry Olsen og Alf Morten Pedersen, som begge mistet sine onkler på sjøen under krigen. Begge navnene står sammen med et par hundre andre på minnesmerket.

Monumentet ble på midten av 90-tallet flyttet fra vestibylen i det gamle rådhuset til ytterenden av kirkeparken mot Storgata slik at alle gikk forbi kunne se og minnes hvordan byens innbyggere ble rammet under den siste verdenskrigen.

Men da arbeidet med oppgraderingen av kirkeparken startet, ble monumentet fjernet. Olsen og Pedersen regnet med at det kom til å bli flyttet tilbake der det opprinnelig sto når parken var ferdigstilt, men der tok de skammelig feil.

- Vi vil appellere til kommunestyret at monumentet flyttes tilbake dit det i sin tid ble avduket. Det er mange blant den eldre generasjonen i Tromsø som reagerer på dette.

Tar opp saken

Høyre-politiker Gunnar Pedersen er enig og har tatt opp saken en gang og vil ta den opp igjen på onsdagens kommunestyremøte.

- Jeg synes det er kutyme at monument som er satt opp og avduket må få beholde sin plass. Jeg skjønner de etterlatte veldig godt i denne saken. Minnesmonumentet bør stå ved hovedinngangen av kirka, slik som det gjør i Nordreisa og Målselv, ikke en sideinngang til kirka. Så pass mye ære bør vi vise de falne.

Han har levert en interpellasjon der han utfordrer ordføreren, mener at saken burde vært politisk behandlet og at man av respekt for de som mistet livet og deres etterlatte flytter monumentet tilbake der det sto.

Det er ikke første gangen minnetavlen skaper støy. Kommunen mottok tavlen midt på 80-tallet og den ble midlertidig satt i vestibylen i det gamle Rådhuset. Der ble den stående lenge før det i 1994 ble det foreslått å flytte den til kirkeparken før 8. maimarkeringen i 1995, 50 år etter krigens slutt.

Gunnar Nerdrum, tidligere formann i Tromsø forsvarsforening da minnetavlen ble laget, skrev i et leserinnlegg i Nordnorsk Debatt i forrige måned at «Leif Arneberg, som senere var formann i Forsvarsforeningen, sier at han ble innkalt til et møte organisert av landskapsarkitekten. Han fikk da vite at minnesmerket måtte flyttes. Dette var allerede avgjort og ikke noe å gjøre med.»    

Han reagerer også på den nye plasseringen av både Thomsen-statuen og Mor og Barn-statuen som hadde sin plass i parken.

Det er nå satt opp fysiske sperrer slik at biler ikke skal kunne komme seg inn på denne siden, men det er fortsatt mulig å parkere inne ved sideinngangen til kirka som bilder over viser.