Gå til sidens hovedinnhold

Ødelegger du ei bok fra biblioteket? Det kan koste dyrt

Artikkelen er over 3 år gammel

Men bibliotekssjefen håper på gode nyheter for barna.

Du kjenner scenarioet: Purringene tikker inn, men låneboka er ingen steder å finne. Eller: Du søler kaffe, og må møte skamfull opp med ubrukelig bok.

Begge kan imidlertid komme til å koste deg dyrt. For der du før kunne kjøpe inn ei ny bok fra bokhandleren som erstatning, er du nå nødt til å betale et flatt gebyr. For voksne: 450 kroner, 260 for barnebøker.

- Er dette en okei sum?

- For voksne synes jeg nivået er forsvarlig. Jeg kan forstå at det for den enkelte kan virke mye, men i sum er det ikke store beløper vi tar inn på dette, sier biblioteksjef Paul Henrik Kielland ved Tromsø bibliotek og byarkiv.

Større kostnader

Det er et års tid siden muligheten til å levere inn ei ny bok som erstatning for tapt eller ødelagt bok ble tatt vekk. Det begrunner Kielland med kostnader ved å ta inn nye bøker.

- Du har en pris for noe, og en kostnad. Prisen er det boken i seg selv koster, kostnaden er medregnet arbeid fra vår side med å sette den i stand til utlån, som plast rundt boken og registrering i systemet, sier Kielland.

- Vi blir alltid pålagt å være forsiktig med pengene, og nettopp dette med å ta inn en ny bok som erstatning for gebyret er en tidstyv som koster, sier Kielland.

- Ikke for å tjene

Biblioteksjefen sier det sjelden kommer inn klager på gebyret. Han mener det kan tilskrives nye påminnelsesrutiner: Første purring er gratis, og purregebyr slår ikke inn før purring nummer to er mottatt.

Kielland har ikke umiddelbart oversikt over hvor mye biblioteket tar inn i gebyrer årlig, men sier det er svært lite.

- Vi gjør ikke dette for å tjene penger. Det er for at folk skal ta ansvar for forholdet og levere tilbake bøker. Og dersom man finner igjen en bok man trodde man mistet, får man beholde denne.

Vil fjerne barnegebyret

Selv om han mener gebyret er greit for de voksne, vil han gjerne se mer på gebyret for å låne barnebøker.

- Vi har såvidt begynt diskusjonen om å fjerne gebyret for mistet eller ødelagte bøker for barn. Det har sammenheng med at det ofte er vanskelig for barn, de kan for eksempel ha to familier å forholde seg til.

Foreløpig er det en idé på skissestadiet.

- Vi vil jo at barn skal lese og gjøre det enkelt for dem. Det er ikke kommet fram til en politisk sak ennå, men er noe vi ønsker, sier Kielland.

Kommentarer til denne saken