Mindreårige fikk kjøpe alkohol i sju av 22 butikker i Troms: - For dårlig

Øl i butikk.

Øl i butikk. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

- Jeg frykter at mange butikker ikke tar dette alvorlig nok.

DEL

Leder i ungdomsorganisasjonen Juvente, harstadværingen Øyvind Kind Robertsen, er slett ikke fornøyd med resultatene av siste års skjenkekontroll i butikkene. I Troms ble 22 butikker i fem forskjellige kommuner testet, og det viste seg at mindreårige fikk kjøpt seg øl eller rusbrus i sju av disse butikkene.

- Dette synes jeg er for dårlig. Vi har årlig møte med butikkene som lover at de skal bli bedre, men ingenting skjer, sier Kind Robertsen.

Vil ha legitimasjonsplikt

Troms er på samme nivå som landsgjennomsnittet, der en av tre butikker selger alkohol til mindreårige. Slik har det vært hele tiden etter at Juvente startet med sine kontroller for ti år siden.

- Hvorfor blir det ingen forbedring?

- Jeg frykter at mange butikker ikke tar dette alvorlig nok. Det er liten risiko forbundet med å la være å sjekke legitimasjon, og det er få overtramp som fører til alvorlige reaksjoner mot butikken, som inndragning av bevilling, sier han.

- Hva bør gjøres da?

- Kommunene må sørge for å ha flere og bedre kontroller, og vi mener også at det bør innføres generell legitimasjonsplikt for alle som kjøper alkohol. Da fjerner vi all usikkerhet med hensyn til å bruke skjønn.

Best i Balsfjord

I Troms var det butikker i Bardu, Målselv, Lenvik, Balsfjord og Storfjord som ble kontrollert denne gangen.

Dårligst ut kom Bardu der to av tre testede butikker solgte alkohol til mindreårige, mens tre av åtte butikker i Lenvik gjorde det samme. Den ene butikken som ble testet i Storfjord strøk også, mens en av seks butikker i Målselv solgte øl til mindreårige.

I Balsfjord ble det ikke registrert noen overtramp i de fire butikkene som ble besøkt.

- Reelle kontroller

Ifølge Kind Robertsen er alle testene utført av ungdom mellom 13 og 16 år, uten at de på noe vis har prøvd å lure betjeninga til å tro at de var eldre.

- Det er ingen falske legitimasjoner, ingen sminking, ingen vifting med bilnøkler. Dette er reelle kontroller, sier han.

Kontrollene ble gjennomført i løpet av andre halvår i fjor, mens rapporten ble lagt fram nå i sommer.

Artikkeltags