Propellene låser seg, fergene smeller inn i kaia, motorene stopper, og fergeleiene kollapser

God hjelp Både legeskyssbåten og redningsskøyta hjalp til i ettermiddag med å få Strandebarm til kai på Bjarkøy FOTO: May-Britt Storvik

God hjelp Både legeskyssbåten og redningsskøyta hjalp til i ettermiddag med å få Strandebarm til kai på Bjarkøy FOTO: May-Britt Storvik

Artikkelen er over 5 år gammel

Nå har øyboerne fått nok.

DEL

Jubelen var stor da det i 2013 ble kjent at Torghatten Nord hadde tapt anbudet på sambandet som går i trekant mellom Grytøy, Bjarkøy og Sandsøy i Harstad. Innbyggerne på de tre øyene hadde sett lei på forsinkelser, havari, og svært gammelt materiell. De så fram til at vestlandsrederiet Norled skulle overta, og et nybygg i form av MF Kvernsund.

Men gleden har vært svært kortvarig. Bare i sommer har Kvernsund og reserverferge Strandebarm slitt med enorme problemer. Tirsdag toppet det seg da motoren på Strandebarm sviktet, og når hun senere dundret i fergeleiet på Fenes slik at det kollapset. Nå er innbyggerne lei.

– Vi har lenge hatt et gammelt samband her ute, men aldri har vi hatt så store problemer som etter at Norled tok over 1. februar i fjor.

Det sier Tone Rubach som er bosatt på Sandsøy. Hun har barn som må ta ferga hver dag. Hun sier at det er fortvilende at man aldri skal kunne stole på om ferga går.

– Man blir rett og slett bekymret for ungene sine. Man vet aldri hva som kan skje når de går på.

Ikke akseptabelt

Rubach sier at hun har opplevd at fergemannskapet har måttet kaste anker bare 30 meter fra land for å unngå at skuta smalt i fjærsteinene.

– Hva skal man gjøre? Vi erkjenner at vi bor i utkanten, men skal vi måtte akseptere dette? Hadde det vært en utdatert buss i Harstad, med dårlige bremser og svingradius, ville ingen foreldre sendt barna med den. Her ute har vi ikke noe valg, sier Rubach.

Flere saker om Bjarkøysambandet (Saken fortsetter lenger ned:

Oi, her ble fergeleiet i smaleste laget for nyferga

- Kunne like godt ha brukt en hårføner som baugpropell

De hadde ventet i 11 timer. Så oppdaget de dette

Jan måtte vente 15 timer i fergekø

SE VIDEO: Fergepropell låste seg - holdt på gå i fjæra

– Har ikke ord!

Lokalpolitiker og fylkestingsmedlem Noralf Leitring (Sp) fra Grytøy er målløs. Når Nordlys prater med Leitring tirsdag ettermiddag famler han etter ord.

– Hva skal jeg si? Det må jo ha gått langt over kontraktsbrudd, og dette må ryddes opp i, sier Leitring.

Han sier at rederiet må ta tak og få på plass ei ny ferge.

– Det er så enkelt at vi må få på plass ei ny ferge. Ei som fungerer skikkelig. Vi må bruke sterkere ord fra Harstad. Innbyggerne våre fortjener sikkerhet og trygghet.

Under prosessen med Bjarkøyforbindelsen for noen år tilbake, ble det brukt som argument at fergeleiene i øyriket er i totalt forfall. Det fikk man et bevis for tirsdag, da en av sylinderne som hever og senker fergebommen falt i vannet etter sammenstøt med ferga.

– Heldigvis er Bjarkøyforbindelsen under bygging, men fram til da må vi sikre at innbyggerne i Harstad kan reise trygt. Nå ser vi at argumentasjonen den gang holdt vann.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken