- Det var forferdelig å få slengt i trynet.

Det sier tromsøjenta Janita Cicilie Holand (26) om legebesøket som bokstavelig talt endret livet hennes. Det var i 2013, et år etter at hun skjønte at hun trengte hjelp for å klare kampen mot fedmen. Da veide Holand 148 kilo.

Holand klarte ikke leke med datteren, gikk bare noen skritt før hun ble andpusten, og kunne ikke lenger finne klær som passet.

Da fikk hun klar beskjed fra legen.

- Hun sa jeg kunne dø i en alder av 45 år. Det første jeg tenkte var at jeg ikke kunne la det skje, jeg har jo en datter å ta vare på. Hun kan ikke oppleve at mora dør på grunn av sykelig overvekt, sier Holand til Nordlys.

- Kjenner godt til mobbing

Janita har vært overvektig hele livet, forteller hun. Allerede da hun var tre år ble hun uvanlig stor for sin alder. Og slik fortsatte det.

- Jeg kjenner godt til stygge blikk og mobbing, for å si det sånn. Det å være overvektig har plaget meg hele oppveksten, jeg følte meg aldri helt godtatt.

Hun spilte håndball i ti år og holdt dermed vekta noenlunde i sjakk, selv om hun fortsatte å være overvektig.

Fant ikke motivasjon

Da Holand ble 18 år måtte hun slutte med håndball på grunn av en kneskade. Etter det la kiloene seg på.

- Det var vanskelig å finne motivasjon til å begynne å trene igjen. Det var lettere og artigere å feste med venner enn å tenke på trening og kosthold, for å være ærlig.

Men da datteren kom til verden i 2012, ble alt annerledes. Holand la på seg mye i forbindelse med graviditeten, og kjente at nok var nok. Fastlegen henviste henne til UNN, hvor hun fikk time etter å ha ventet i ett år.

- Men da kom jeg til en helt fantastisk overlege. Hun var den som fikk meg til å skjønne at det ikke kunne fortsette, sier Holand.

Hun begynte med kostholdet. Sluttet med ferdigmat, halvfabrikata, sauser og dressing, og gikk over til grønnsaker, reint kjøtt og fisk. Gikk ned flere kilo bare gjennom kostholdsendringen.

Trente med samboeren

I mars begynte hun med trening. Nå trener hun styrke fire ganger i uken.

- Jeg hadde forsøkt meg på treningssenter tidligere, men følte meg ikke komfortabel alene. Da samboeren min begynte å trene, tok jeg sats og ble med. Som student har jeg ikke råd til personlig trener, så han har endt opp med å fungere som en. Han har støttet meg utrolig mye.

- Det samme har familien min. Mamma, bestemor og søsken har heiet på meg, vært stolte over meg og gitt meg komplimenter for framgangen. Det har utrolig mye å si når man gjennomfører en livsstilsendring som dette.

- Misunnelige

På treningssenteret sier hun at hun fortsatt føler seg "for stor", og forteller om en episode der hun brukte det positivt.

- Jeg la merke til noen som kikket på meg med det jeg oppfattet som lite hyggelige blikk. Da bestemte jeg meg for å tenke at de nok bare var misunnelige fordi jeg var så flink. Så tok jeg personlig rekord i markløfting med ei vektstang på 100 kilo, sier Holand og ler.

- Ingen vei tilbake

Holand veide 135 kilo da hun startet treningen. Syv måneder senere veier hun 112 kilo. Fortsatt skal hun ned 20 kilo til.

Hun skrev søndag en status på Facebook der hun fortalte om endringene siden 2013. I skrivende stund har hun fått 55 kommentarer, samtlige positive.

- Jeg kjente en liten tåre i øyekroken da jeg leste gjennom det. Nå er det ingen vei tilbake. Det er bare å peise på!