- Vi må trene mer spill i Norge

PORTUGISISK INSPIRASJON: Førsteamansuensis i idrett ved Universitetet i Tromsø, Svein Arne Pettersen, har endret syn på spillerutvikling etter ett år i Portugal. - Vi har for lite spillrelatert trening i Norge, sier Pettersen.

PORTUGISISK INSPIRASJON: Førsteamansuensis i idrett ved Universitetet i Tromsø, Svein Arne Pettersen, har endret syn på spillerutvikling etter ett år i Portugal. - Vi har for lite spillrelatert trening i Norge, sier Pettersen.

Artikkelen er over 5 år gammel

Paradigmeskifte for førsteamanuensis i idrett, Svein Arne Pettersen, etter ett år i Portugal

DEL

Svein Arne Pettersen har vært trener i over 30 år. Ett år i Portugal fikk han til å endre kraftig syn på norsk spillerutvikling og trenerrollen.

Pettersen er førsteamanuensis i idrett ved Universitetet i Tromsø, og var i 2012 og 2013 fysisk trener for Norges A-landslag i fotball. I sommer kom han tilbake etter ett år ved Department of Futebol, Universitetet i Porto i Portugal. Og året i Sør-Europa har ført til at Pettersen har endret kraftig syn på norsk spillerutvikling.

- Jeg vil si at det har vært et paradigmeskifte i hodet mitt, i forhold til hvordan jeg tenker fotballopplæring. Jeg har ikke hatt et bevisst forhold til at vi har tenkt så isolert øvelsesisolert i norsk fotball. Det må jeg si, sier Svein Arne Pettersen til Nordlys.

- Spill i alt de gjør

Og forklarer hvorfor han har endret syn, etter å ha praktisert som trener i Norge siden 1980.

- Jeg så godt over hundre treninger med aldersbestemte lag i Portugal. Det går på spill, spill, spill. Spill er gjennomgående i all trening de gjør, med veldig mange ulike typer ballbesittende øvelser, i overtall og undertall, med touchbegrensninger, på begrensede områder, smålagsspill fem mot fem, seks mot seks, og til slutt elleve mot elleve, sier Svein Arne Pettersen.

Det er annerledes enn han har vært vant til i den norske modellen. Den er i endring nå.

- I Norge er vi veldig øvelsesbasert, men nå kommer det nye direktiver fra Norges Fotballforbund, om at alle øvelser skal inneholde med- og motspiller. Sånn blir det mer spillrelatert, sier førsteamanuensisen.

- Jeg fikk en skikkelig a-ha-opplevelse i Portugal, med tanke på hvordan vi har drevet i Norge. Begge guttene mine ble avslørt på førsteberøring, og det å verne om ballen. Jeg ble imponert over ungene hvordan der kunne verne om ballen, og nekte å miste den.

- Står du i kolonne, slik vi gjerne gjør under trening i Norge, har det ingenting å si om du mister ballen 20 centimeter eller to meter, siden det ikke er motspiller der.

Det nye synet har allerede fått konsekvenser for utøvelsen av fotballundervisningen på idrettsstudiet ved UiT.

- Paradigmeskiftet har gjort at jeg har skiftet min måte å angripe fotballundervisningen til studentene her på UiT, der der det er både utøvende og potensielle fotballtrenere. Men det kreves gode trenere, om man skal vektlegge mye spill, for trenerne må være kvalifisert for å kunne se og gå inn og coache i spillsekvensene. Jeg ser helt klart at det kan være krevende i den foreldrebaserte modellen vi har i barnefotballen og til dels ungdomsfotballen, sier Pettersen.

Får ikke trene aldersbestemte lag uten lisens

Og mener Portugal skiller seg kraftig fra Norge på akkurat det området.

- Foreldre har null innflytelse rundt lagene. De var ikke-personer. Og det var herlig. Du måtte ha tre års universitetsutdannelse eller halvannet års utdannelse gjennom det portugisiske forbundet for å få lov til å være trener på aldersbestemt nivå, . Jeg underviste litt på masterstudiene i fordypning fotball, og der var det rundt 50 studenter, som var så stolt over å trene aldersbestemte lag. Det har vi ikke i Norge. Det hadde en helt annen posisjon. De driver ikke trening, men utdanning av spillere både i fotball og som mennesker.

Og det var tøffere konkurranse, allerede i ung alder. Klubbene hadde gjerne A, B og C-lag i de forskjellige kullene, etter ferdigheter, med interne opp- og nedrykk.

- Det var ikke noen big-deal, det var sånn det var, og det var ikke noe prat om det blant foreldre. Jeg tror man må tørre å selektere litt. Man kan ikke gjøre det på bygda, men man kan drive differensiering innenfor samme lag, for å gi riktige utfordringer til de forskjellige spillerne.

Må skje utvikling

Pettersen er tydelig på at Norge ikke kan kopiere den portugisiske modellen.

- Jeg vil aldri si et negativt ord om foreldretreneren i Norge. Vi er vi avhengige av foreldre. Det er være eller ikke-være for aktivitet. Vi kan ikke kopiere Portugal, men vi må søke etter at det blir status å trene 12-åringer. Da jeg besøkte Ajax var Bryan Roy (tidligere Premier League, Seria A og Budesliga-spiller) trener for 14-åringene der, mens Dennis Bergkamp (nederlandsk Arsenal og Inter-legende) hadde hatt 12-åringene. Her er det ikke status å trene aldersbestemte spillere.

Pettersen mener det må skje endring rundt spillerutvikling i Norge.

- En litt flåsete måte å si det på, men som medfører en del riktighet, er at trenerne blir vurdert på hvor kompliserte øvelser du kan lage. Lager du en veldig komplisert øvelse, så er du en god trener. Det kan være vanskelig å se noen overføringsverdi til kamp i slike øvelser, sier han.

Og mener mer spill er det riktige.

- Jeg tror at vi må mer over i spill, med betingelser. Fra smått av. To mot en, tre mot tre. Da må du tenke, i stedet for rene øvelser med et spark til siden og skyt.

Pettersen, som i forrige uke uttalte til Nordlys at Norge er passert fysisk av andre nasjoner, mener også hurtighetstrening må inn tidligere.

- I en norsk modell må du ha overload, noe som stresser kroppen mer enn bare spill, kanskje allerede fra 13 år. Ser man de som praktiserer tactical periodization på A-lagsnivå, som Jose Morinho i Chelsea og andre, så har de fysisk trening med i totalen. Hurtighet kan settes inn allerede fra 10-årsalderen, gjennom lek og konkurranser. Da holder de ikke igjen noe.

Og mener det ikke er mye som skal til.

- Du kommer langt med 30 minutter med hurtighetstrening i løpet av ei uke. Og gjerne i konkurranseform. Ingen holder igjen i konkurranser, sier Svein Arne Pettersen.

Artikkeltags