(Avisa Nordland)

Fra 21. juni truer Ground Handling-bemanningen på norske flyplasser med streik. I første omgang i Bergen og Trondheim. Fra 29. juni truer SAS-pilotene med streik.

Men det som haster mest, er kanskje streiken til flyteknikerne. De kan gå i streik allerede fra og med i natt, natt til 18. juni, dersom meklingen ikke fører frem.

Det betyr at det er hele tre ulike streiker som kan få betydning for ferieplanene dine.

I verste fall kan ferien gå i vasken.

– Fagforeningsknusing

Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO Luftfart har ikke greid å bli enige. Meklingsfristen går ut 17. juni ved midnatt.

Det er 31 stykker som vil bli tatt ut i første omgang. Avisa Nordland erfarer at flere flyteknikere i Bodø skal ha fått forhåndsvarsel.

Dersom de ikke får gjennomslag vil 75 nye medlemmer i NFO tas ut allerede natt til mandag. Etter det Avisa Nordland forstår, skal det totalt være én fjerdedel av alle flyteknikere i Norge.

– Det er et tredelt krav. Det er lønn, helserelatert krav for ansatte som tar de tyngste skiftene, og hvilke medlemmer vi har forhandlingsrett for. Motparten vil fjerne forhandlingsrett for enkelte medlemsgrupper som tidligere hadde denne rettigheten. Dette er fagforeningsknusing, sier Jan Skogseth, leder i NFO, til TV 2.

En streik hos flyteknikerne vil ramme flyteknikere i Norwegian, SAS og Widerøe.

Det er flyteknikere som sertifiserer flyene. Dersom fly ikke blir sertifisert eller godkjent, må avgangen kanselleres.

– Partene står langt fra hverandre og sannsynligheten for en streik er overhengende, sier Jan Skogseth, leder i Norsk flyteknikerorganisasjon, sier Skogseth til TV 2.

Litt frem i tid

Fellesforbundet og NHO Luftfart går til mekling mandag 20. juni. De har meklingsfrist midnatt senere samme dag. Blir de ikke enige er det Ground Handling som går ut i streik. Det kan påvirke flere flyselskaper, som SAS, Flyr, Norwegian og Norse, for å nevne noen.

De har varslet at streiken kan trappes opp fortløpende, men at det i første omgang bare er 160 medlemmer som vil tas ut.

Hos SAS er det rundt 900 piloter som truer med streik. Rundt 45.000 reisende vil bli berørt hvis pilotene streiker før fellesferien.

De har frist på seg til midnatt 29. juni med å bli enige. Dersom de ikke blir enige er det rundt 900 piloter i Norge, Sverige og Danmark som står klare til å legge ned arbeidet.

Ringes ned

Norges største forsikringsselskap opplever nå stor pågang, og blir ringt ned av fortvilte reisekunder.

– Mange frykter at de får ødelagt deler av sommerferien, og ringer oss for å sjekke hva forsikringen kan hjelpe med. Enten fordi de har fått kansellert eller flyttet på en flyreise, eller på grunn av kaoset som råder på flyplasser rundt i Europa. Som om det ikke var nok, kan det også bli SAS-streik midt i fellesferien, sier reiseekspert Andreas Handeland i en pressemelding.

Han er kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.

Nei – streik dekkes ikke

Handeland har dårlig nytt til deg som tror at reiseforsikringen din dekker streik. Det gjør den ikke.

En reiseforsikring skal dekke det som heter akutte og uforutsette utgifter. Eksempelvis sykdom, ulykker, forsinkelser, tyverier og tapt bagasje. Den er statter ikke utgifter et fly- eller reiseselskap er pliktig til å refundere.

– Hvis du bestiller en bukse, og butikken ikke får levert deg denne buksa, er det butikken selv som må refundere pengene eller tilby deg et annet produkt. Sånn er det med flybilletter også, sier Handeland.

– Derfor er flyavganger som selskapene selv booker om på eller kansellerer ikke omfattet av reiseforsikringen. Vi har inntrykk av at norske flyselskaper er flinke til å ta ansvar i slike situasjoner, fortsetter han.

Krysser fingrene

Er du usikker på hva du som forbruker har krav på hvis en flyavgang blir forsinket, ombooket eller kansellert, kan du sjekke Forbrukerrådet.

Årsaken til at forsikringen ikke dekker konsekvenser av streik, er ganske åpenbar:

– Vi som forsikringsselskap skal ikke blande oss inn i en arbeidskonflikt. Men vi får krysse fingrene for at partene kommer til enighet før det eventuelt blir en realitet, sier Handeland.