Dette kan bli fremtidens gangfelt i Tromsø

Slik kan fremtidens gangfelt i Tromsø bli. Med lyskastere og fotoceller males gangfeltet med lys over snøen. Her fra Amtmannsgata.

Slik kan fremtidens gangfelt i Tromsø bli. Med lyskastere og fotoceller males gangfeltet med lys over snøen. Her fra Amtmannsgata. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Nå kan gangfeltene i Tromsø bli malt med lys 

DEL

Gangfelt er en evig hodepine for Tromsø kommune. Vinterstid forsvinner de under snøen. Når våren kommer er det visket vekk og Bydrift må vente på god tørk før nye kan males.

Nå vil Byrådet forsøke gangfelt markert med lys. I sitt møte 8. januar skal byrådet ta stilling til et prøveprosjekt med lysmarkering av gangfelt. I første omgang innstiller byrådsleder Øyvind Hilmarsen og byråd for byutvikling Britt Hege Alvarstein på å bevilge 50.000 kroner for å få satt opp en neonlyst gangfelt i byen og finne ut om det fungerer.

Prøveprosjektet gjøres i forbindelse med prosjektet Transportnett Tromsø, og utviklingen av en ny trafikksikkerhetsplan for kommunen.Teknologien er ny og Vegdirektoratet må derfor involveres i pilotprosjektet for å vurdere om det blir tillatt merking.

- Det kan tenkes at tiltaket vil kunne ha effekt på trafikksikkerheten, men siden det ikke kan
vises til noen studier må man anse prøveordningen må evalueres og meldes inn til
Vegdirektoratet, heter det i saksfremlegget.

Teknologien kommer fra selskapet Luminator AS. Armaturer monteres helst inn i lysstolper i nærheten av gangfeltet og kobles på strøm fra denne. De har i dag en ferdig utviklet lyskaster som gir en blåhvit farge. Om pilotprosjektet i Tromsø gjennomføres vil de få laget ny type LED-lyskaster. 

De forsikrer at lyskasterne ikke skal forstyrre trafikken.

- På grunn av at lyskilden sitter så langt inni armaturen, så vil ikke denne armaturen blendebilister eller fotgjengere. Hvis fotgjengeren stiller seg rett foran armaturen og ser inn i den, så vil de bli blendet. Men de blir ikke blendet av normal bruk av et overgangsfelt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken