Gå til sidens hovedinnhold

Snart blir dette ulovlig: - Å redusere trafikken er et viktig mål

Artikkelen er over 3 år gammel

Skippergata blir enveiskjørt. I hvert fall for en periode.

Personbiltrafikken i sentrum må ned, mener Tromsø kommune. Men hvordan får man det best til?

Et tiltak er å gjøre en av sentrums mest trafikkerte innfartsårer, Skippergata, enveiskjørt. Og nå skal forslaget testes.

«Tromsø kommune ønsker i samarbeid med Statens vegvesen og Troms fylkeskommune å enveisregulere Skippergata sør for Tromsøbrua i nordgående retning», heter det i prosjektbeskrivelsen publisert denne uka.

Det betyr at bilister ikke lenger vil kunne ta en venstresving inn mot byen når de kommer over brua, men må kjørt til høyre mot Elvegata og Hansjordnesbukta.

Målet er å bedre framkommeligheten både for kolektivtrafikk og de som sykler eller går. Bussene skal fortsatt få lov å benytte Skippergata i begge retninger.

- Kan stimulerer til redusert sentrumstrafikk

Bakgrunnen er arbeidet med å inngå en byvekstavtale med staten. En sentral del i en avtale er nullvekst i personbiltrafikken - derunder et tydelig ønske om å redusere biltrafikken inn i sentrum.

«Å forbedre forholdene for busser, nyttetrafikk, gående og syklister i sentrum er en viktig del av dette arbeidet. Redusert personbiltrafikk i sentrum er et viktig mål i denne sammenhengen», skriver kommunen i beskrivelsen av prøveprosjektet, som nå er sendt ut på anbud.

«Prøveprosjektet ønskes gjennomført for å høste erfaring med i hvilken grad en enveiskjøring av Skippergata sør kan stimulere til redusert trafikk gjennom Tromsø sentrum».

Les også

- Jeg prøver å la bilen stå

 

Store trafikkutfordringer

Utfordringene er flere. Ikke bare er trafikken stor - 8000 kjøretøy passerer Skippergata hver dag - men det er også uklart hvilke trafikale konsekvener det vil gi å sende all trafikken som kommer over brua nordover.

I dag går størsteparten av trafikken sørover, skriver kommunen i sin tilstandsbeskrivelse til prosjektet.

Samtidig er Statens vegvesen skeptisk til å øke trafikken inn i Hansjordnesbukta og Sentrumstangenten av sikkerhetshensyn, framkommer det i prosjektbeskrivelsen. Og videre: ønsket om å flytte trafikk fra brua til Tromsøysundtunnelen krever på sin side utbedringer også på fastlandssida.

Disse utfordringene skal tilbydere nå ta med seg i sine anbud til Tromsø kommune.

Anbudsfristen er 5. desember.

Les også

Politikerne har aldri sett brevene fra Nobina. Nå ber de kommunestyret hjelpe selskapet

 

Kommentarer til denne saken