Dette er forskjellen med og uten refleks

BRUK REFLEKS: Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, oppfordrer alle til å bruke refleks når de er ute å går i mørket

BRUK REFLEKS: Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, oppfordrer alle til å bruke refleks når de er ute å går i mørket Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mørkt, vått, sjåfører med dårlig syn og fotgjengere uten refleks. Nå er det på tide å finne fram refleksen.

DEL

 – Vi vet at eldre bilførere ser mye dårligere enn yngre i mørket. Bruk refleks – det er en billig livsforsikring, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF i en pressemelding.

Jo eldre man blir desto dårligere blir synet, noe som øker faren for ulykker. Som 60-åring har du mistet mer enn halvparten av nattsynet du hadde som 20-åring.

– Svekket syn i kombinasjon med høstmørket kan skape farlige trafikksituasjoner. De myke trafikantene, fotgjengere og syklister, er spesielt utsatt. Bruker du refleks reduseres faren for å bli påkjørt med 85 prosent, opplyser Ryste.

Saken fortsetter under bildet.

STOR FORSKJELL: Selv med en avstand på bare 40 meter er forskjellen med og uten refleks stor

STOR FORSKJELL: Selv med en avstand på bare 40 meter er forskjellen med og uten refleks stor Foto:

Lover og regler

Det finnes regler for hvordan både bilister, fotgjengere og syklister skal opptre i trafikken for å unngå farlige situasjoner.

I vegtrafikkloven § 3 står:

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Dette betyr at mye trafikanter må gjøre seg synlige, og de som kjører må tilpasse farta til føre og sikt.

Vest er best

Den beste måten å bli ordentlig synlig på er å bruke refleksvest. Bruker man andre typer reflekser bør den henge i knehøyde for å fange opp mest mulig lys fra billyktene. Det kan også lønne seg å ha refleks på begge sider av kroppen.

– Over 90 prosent bruker bilbelte, og målet må være at like mange bruker refleks. Det gjelder å få inn dette som en naturlig del når du skal ut å gå i mørket, sier Ryste og legger til:

– Refleks er også like viktig i byene der det er gatebelysning som langs mørke landeveier. Alle bilføreres skrekk er å kjøre på en fotgjenger. La oss samarbeide på veien og gjøre oss synlige når vi er ute og går.

Artikkeltags