Da noen fyrte opp rakettene for tidlig, endte Shira opp med knust kjeve og oppflerret brystkasse

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Linda Sandholm Nybakk fra Sandnessjøen la nylig ut bildene av hesten på Facebook. Nå ber hun folk innstendig om å vise hensyn før nyttårsaften.

Hoppa Shira ble hardt skadd i 2009. Omtrent samtidig måtte en annen hest avlives etter den samme rakettoppskytingen.

Det skjedde 30. desember.

– Tre av hestene sto ute på beite. Så var det bare noen som måtte skyte opp raketter på ettermiddagen, forteller Linda til Avisa Nordland.

Vettskremte

De tre hestene ble vettskremte og brøt seg ut av innhegningen. Samtlige ble påkjørt. En av hestene måtte avlives.

Shira endte altså opp med knust kjeve, knuste tenner og oppflerret brystkasse.

Linda skjønner at noen i lang tid har spart opp penger til raketter og vil skyte dem opp.

– Men jeg skjønner ikke at de ikke kan forholde seg til norsk lov, sier hun.

Den vanlige forbruker har kun lov til å avfyre fyrverkeri på nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00, ifølge forskriften som regulerer håndteringen av eksplosjonsfarlig stoff. Den samme forskriften åpner for at det kan gis særskilt tillatelse til oppskytning av fyrverkeri i et annet tidsrom.

Overtredelsene kan straffes med bøter helt opp til 10.000 kroner, men blir noen eller noe skadet kan reaksjonen bli strengere, og i ytterste konsekvens kan straffereaksjonen bli fengsel.

– For oss som har hest, hund, katt og mange dyr er denne tiden grusom. Vi blir redde, sinte, lyn forbanna og fortvilet, legger hun til.

Saken om hesten har nå begynt å gå på Facebook og noen mener eierne av hestene burde passe på hestene sine så ikke bilister kommer til skade.

– Det synes jeg er flåsete. Når du har kjøpt opp til sertifikat må du følge norsk lov. Du skal vise hensyn i trafikken å være varsom, understreker Linda Sandholm Nybakk.

Seks hester

Hun eier selv Stall Nyjord med seks hester.

– De som har hund, kan ha dem inne husene, men jeg som driver en stall kan ikke sitte 24 timer i døgnet å passe på hestene. Det er lovpålagt at hestene skal ut minst to timer om dagen. Må de stå inne flere dager i strekk blir de også mer gira. Sosialt friske hester kan bli helt tullete, sier Linda.

Det var Hanna Kristoffersen som eide hesten Shira og som tok bildene. Hun solgte hoppa da hun begynte å studere.

Men hun understreker en ting.

– Jeg har virkelig fått erfare konsekvensene av uvettig rakettoppskyting. Og jeg ser vi har skapt en diskusjon der folk har mange ulike meninger, sier Hanna til Avisa Nordland.

Videre sier hun at på nyttårsaften er gjerne forberedt.

– Men hester er ville dyr. I dette tilfellet ble de redd og brøt seg ut av gjerdet. Det var også et godt stykke til riksveien der de ble påkjørt, sier hun.

Også hun ønsker at folk viser hensyn og holder seg til loven.

– Ønsket er ikke bare for oss hesteeiere, men for alle som har dyr, sier Hanna Kristoffersen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken