Torsdag er en aldri så liten nøkkeldag for norsk toppfotball. Det er ventet at det legges frem planer for å kunne starte eliteserien (da med tomme tribuner) fra 14.-15. juni, mens det virker trolig at TIL og lagene i 1. divisjon kan få en seriestart en måned senere.

Daglig leder Kristian Høydal i TIL har lenge fastholdt at man verken ansetter noen ny trener eller opphever permitteringer før de har en sikker seriestartdato å forholde seg til, og før man vet at det er mulig å trene fotball som den kontaktsporten det er.

Skulle det komme et tilfredsstillende opplegg for dette torsdag, er det all grunn til å tro at hjulene vil begynne å rulle ganske fort på Alfheim – både med tanke på å ha A-spillere og andre i jobb igjen og med tanke på å utnevne arvtakeren til Simo Valakari som hovedtrener.

Gaute Ugelstad Helstrups navn nevnes i så måte stadig mer og mer. Partene har vært i samtaler med HamKams velsignelse, og skulle man ha funnet ut at man vil ha et samarbeid, er det all grunn til å tro at både TIL, Helstrup og HamKam vil ønske at saken kan avklares meget kjapt. På Hamar har de neppe lyst til å la ukene gå inn mot en planlagt oppstart i 1. divisjon i juli med en uviss trenersituasjon. Av respekt for divisjonskollegaen bør man løse saken kjapt hvis TILs utvalgsgruppe og styre har bestemt at Helstrup er veien å gå – slik det er mye som tyder på nå.

Så er spørsmålet om Helstrup kommer rett inn og tar Valakaris plass uten noe mer om og men, eller om man tenker på andre endringer i apparatet.

Helstrup er i mine øyne en dyktig nok trener til å stå på egne bein. Samtidig vet jeg at folk internt i TIL-ledelsen – som meg – har ment at tanken på å samle de to gode vennene Helstrup og Aasmund Bjørkan har vært spennende. De to kjenner hverandre meget godt, og lysten på å kunne jobbe sammen i et klubbprosjekt er nok stor. For fire år siden var det noe som kunne ha skjedd i Bodø/Glimt da Bjørkan var trener der, men da ble det vanskelig å få familiemannen Helstrup bort fra Tromsø.

Denne gangen kan skoen trykke mest på den andre foten. Å lokke «mr. Glimt» Bjørkan fra Bodø for å trene TIL før klubben han har spilt for nesten hele karrieren skal ut i Europa – det kan bli for tøft.

Det kan godt være at Bjørkan er trigget både av å være trener igjen, slik han var før han ble sportssjef i Glimt, og av å kunne jobbe sammen med Helstrup hvis det legges på bordet – men timingen og tanken på å forlate Glimt for TIL kan gjøre det hele litt for vanskelig.

Kandidater som Espen Olafsen, Pål Arne «Paco» Johansen, Jørgen Isnes og andre har vært nevnt.

Og i Fredrikstad sitter TIL-legende Bjørn Johansen, uten at verken han eller hans klubb FFK har hørt noe fra Alfheim. Det i seg selv forteller en hel del.

Samtidig har Per-Mathias Høgmo overfor iTromsø meldt seg som uaktuell for å trene TIL nå. Jeg holder fortsatt Høgmo som en liten joker og utelukker ikke at uttalelsene kan ha vært en form for kokettering, men det kan også ha vært oppriktig ment.

Høgmo ville uten tvil vært en innertier hvis man vil samle folk og næringsliv rundt TIL igjen, og slik jeg har forstått det ville det også truffet spillergruppa. Samtidig har TIL en prekær økonomisk situasjon som ikke har blitt noe bedre i koronatida, og de er et 1.divisjonslag og kan være nødt til å tenke på en hylle som er litt under en tidligere A-landslagstrener.

Alt dette gjør at det er en langt mer logisk tanke at Helstrup er mannen som endelig får sin sjanse i TIL nå. Han er også ekte tromsøgutt og kjenner både byen og klubben han spilte for på slutten av 1990-tallet godt – og han er enkelt og greit en veldig spennende norsk fotballtrener.

Som TUIL-trener løftet han et av de minst ressurssterke lagene i 1. divisjon til rekord i poengsum, rekord i mål for og imot og en sesong som bare var målforskjellen unna en spinnvill plass i kvalifisering om opprykk til eliteserien. Han er en av dem som virkelig oppfyller klisjeen om trenere som «tenker, puster og spiser» fotball 24 timer i døgnet. Han har kunnskap i overflod om sitt virke, og han er ekstremt dedikert.

I TUIL klarte han også i stor grad å ha med seg en samlet spillergruppe som i ettertid nesten ikke kan få lovpriset han nok. Så er det som blir ankepunktet at TIL er en annen og større scene i egen by. Det er et annet «ball game», som det så fint heter.

Klarer han, da muligens sammen med Lars Petter Andressen, å ha rollen som Sjef med stor S både overfor spillergruppa, klubben, byen og omgivelsene? Det er her den store styrkeprøven vil ligge.

Verken alderen (43) eller mangelen på erfaring på toppnivå som trener trenger å være ankepunkter mot Helstrup. I 2016 ansatte Hoffenheim da 28 år gamle Julian Nagelsmann, som nå er en av verdens mest spennende trenere i RB Leipzpig – og i 2014 fikk lokale og relativt uerfarne Christian Michelsen tillit i Kristiansund. Der har pilen pekt rett oppover, med opprykk og stabile plasseringer fra 5. til 7. plass i eliteserien de tre siste årene.

Både Michelsen og Helstrup er 1976-modeller. Kan Helstrup bli den samme helten i sin hjemby som Michelsen har blitt?

Han fortjener i hvert fall sjansen til å kunne bli det.