Gå til sidens hovedinnhold

De visste kaia var i elendig stand. Nå saksøkes kommunen for 12 mill.

Artikkelen er over 6 år gammel

Kaihavariet og oljesølet 14.desember i 2013 kan koste Skjervøy 12 millioner kroner. Drivstoffleverandøren Bunker Oil har saksøkt kommunen.

Den kommunalt eide kaia var i elendig forfatning. Da den knelet etter snøfallet 13. mars sprang Bunker Oils tankanlegg lekk. 180.000 liter olje rant rett i havnebassenget, og oljesølet førte til at fisk i Lerøys slakterianlegg ble forurenset.  

Bunker Oil har allerede inngått forlik med flere laksebedrifter som ble påført skader, og selskapet har betalt ut 9,5 millioner kroner i erstatning. Nå saksøker drivstoffleverandøren kommunen og Torghatten Nord, som de mener begge hadde ansvar for at huhellet skjedde.

- Glemte å stenge ventil

I følge Bunker Oil var selve tankanlegget i forskriftsmessig stand da dieseloljen fosset ut. Kommunens kai, der anlegget sto, var derimot i elendig forfatning. Selskapet mener også at Torghatten Nord er ansvarlig fordi mannskapet på hurtigbåten skal ha glemt å stenge av anlegget etter at de fylte drivstoff den samme natta uhellet skjedde.

– På bakgrunn av rapporten kan det konkluderes med at oljeutslippet skyldes en kombinasjon av to skadeårsaker; at kaianlegget brøt sammen og at automatventilen var åpen. Den første årsaken var dårlig vedlikehold av kaianlegget fra kommunens side. Den andre årsaken vart at mannskapet på MS Kvænangen må ha glemt å slå av strømmen på den manuelle impulsbryteren ved pumpen, heter det i stevningen.

Da deler av kaia falt ned ble et rør fra tankanlegget brutt på to steder. Dieselolja rant fritt helt frem til strømforsymingskabelen til pumpehuset ble revet av senere på natta. Uhellet ble først oppdaget om morgenen. Da luktet det diesel over hele tettstedet. En oljevernaksjon ble iverksatt, men det var ikke mulig å unngå skader.

Se video fra aksjonen

Visste om forfallet

Kommunen visste at anlegget var i dårlig stand. Noen måneder før kaia knelet ble formannskapet informert om at det var store utfordringer. I orienteringen ble politikerne gjort kjent med at det ville koste mellom 12–15 millioner kroner å sette kaianlegget i stand.

Anlegget var tidligere eid av Nergaard–gruppen. Skjervøy kommune fikk overta det vederlagsfritt som kompensasjon da fiskeriselskapet forlot kommunen i 2010. Det som skulle vært et plaster på såret for tap av virksomhet og trålrettigheter, kan nå bli et beinbrudd for kommunen som i mange år har hatt en svært anstrengt økonomi.

- Ikke kommunens skyld

Skjervøy-ordfører Torgeir Johnsen avviser imidlertid at kommunen kan lastes for oljeutslippet.

- Bunker Oil hadde den samme kunnskapen om tilstanden på kaia som vi hadde. Dersom de mente dette utgjorde en trussel mot tankanlegget burde de selv sørget for å flytte rørledningen. Det eksisterte heller ingen avtale mellom kommunen og Bunker Oil. De hadde etablert tankanlegget før kommunen overtok kaia, og de betalte hverken leie eller annen form for vederlag for buken av kommunal eiendom, sier Johnsen.

Torghatten Nord mener at de ikke har noe ansvar for oljeutslippet.

- Dette er en sak som pågår, og vi ønsker ikke å kommentere detaljer i dette nå, sier driftsdirektør Eirik Olsen

Kommentarer til denne saken