Etter 1-0 over Bulgaria torsdag og sterke 2-0 over Kroatia på Ullevaal søndag er mye av troen på det norske A-landslaget i fotball gjenreist.

Nå har man en reell mulighet til å nå EM i Frankrike neste år, og tidligere TIL-spiller Tom Høgli merket det tydelig på stemningen på Ullevaal søndag kveld.

– Det er mange år siden det har vært sånn på Ullevaal. Jeg tror folk har ventet på dette, at vi skal slå en sånn stormakt og igjen være med i kampen om å nå et mesterskap, sier Høgli til Nordlys.

– Ikke umulig å vinne i Italia

Han er fortsatt ganske nøktern når det gjelder Norges sjanser til å nå 2016-mesterskapet i Frankrike.

For mens Norge har kamper mot Malta hjemme og Italia borte igjen, skal Kroatia spille hjemme mot Bulgaria og borte mot Malta. Italia har på sin side Aserbajdsjan borte før de får besøk av Norge i siste kamp.

Trolig må Norge reise til Roma og vinne om en drøy måned for å gå direkte til EM.

– Vi er med, i hvert fall. Fortsatt er kanskje playoff (tredjeplass) mest realistisk, men vi er i posisjon. Jeg tror nok vi må vinne de to siste for at det skal bli noe mer enn playoff, sier Høgli, før han legger til:

– Nå er ikke det heller umulig. Italia har ikke vært så veldig imponerende, og vi kan også håpe på at de er klare før vi skal ned dit og møte dem.

Blir det to playoffkamper i høst, som nå er den dårligste plasseringen Norge kan få i gruppe H, ser han også lyst på det.

– Vi kan hamle opp med de fleste aktuelle lagene der, mener 31-åringen.

Ba TIL bruke fokus på andre

FC København-backen har tidligere uttalt at han regner med at han gir seg på landslaget neste sommer, samtidig som det er sannsynlig med et klubbytte hjem til TIL igjen.

Skulle han runde av karrieren som landslagsspiller med et EM-sluttspill i Frankrike, mener han at det vil være:

– Helt vanvittig. Helt klart. Skulle vi få det til, vil det være veldig artig, for å si det mildt.

Med lukkede overgangsvinduer lar han nå også tankene om en TIL-retur ligge – men han medgir at han selv måtte be TIL om å bruke energien på andre ting i løpet av denne sommeren.

– Ja, jeg sa til dem at de heller kunne bruke fokus på andre spillere akkurat nå, men det var selvfølgelig hyggelig å være ønsket uansett, sier Høgli til Nordlys.

Stilnet Høgmo-debatt

Før de seks poengene rullet inn mot Bulgaria og Kroatia var det en pågående diskusjon om hvorvidt det var riktig av Norges Fotballforbund å si at Per-Mathias Høgmo var fredet i rollen som trener frem til 2018.

 

Den debatten har stilnet etter de fire siste dagene, og det mener også visekaptein Høgli er riktig.

– Der har forbundet et langt perspektiv på ting, og det har blitt gjort veldig mye bra rundt landslaget. Vi ser konturene av noe, og jeg tror det blir veldig bra i årene som kommer, sier Tom Høgli.