Gå til sidens hovedinnhold

Tom er nærmeste nabo til ammoniakk-lekkasjen: – Jeg kjente en stikkende følelse i nesa

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet har satt i gang etterforskning for å komme til bunns i lekkasjen på en russisk tråler i Breivika.

For abonnenter

Tom Åge Mikalsen jobber på PostNord terminalen på Breivika. Mikalsen, som kommer fra Lyngen og tilbringer helgene der, bor i en campingvogn i ukedagene som står plassert ved kaia bak terminalbygget.

Altså er han nærmeste nabo til den russiske tråleren, MYS Chikhacheva, som fredag hadde en mindre ammoniakklekkasje.

– Jeg kjente en stikkende følelse i nesa, sier Mikalsen til Nordlys og legger til:

– Men for min del tenkte jeg mest på campingvogna.

Vekker assosiasjoner til Bukta Naedznik

Alle som var på jobb hos PostNord ble bedt om å flytte biler og evakuere området som følge av lekkasjen. Mannskapet om bord tråleren hadde også forlatt tråleren og sto ute på kaia.

– Først fikk vi beskjed om at det var brann, men etter hvert ble det rettet til at det var en lekkasje. Det er jo en sjelden beskjed å få, forteller Mikalsen som har jobbet på terminalen i 14 år.

Han forteller at beskjeden vekket assosiasjoner til forrige gang en lignende beskjed gikk ut, nemlig når den russiske tråleren, Bukta Naedznik, tok fyr og havarerte i Breivika havn.

Arbeidstilsynet varslet

– Sånn som vi vurderte dette var lukta rundt tråleren så merkbar at vi derfor startet en evakueringsprosess.

Det forteller operasjonsleder ved Troms politidistrikt Roy Tore Meyer.

Like etter politiet først meldte om hendelsen hadde de lokalisert lekkasjen og kontroll over situasjonen. Politiet har nå varslet arbeidstilsynet og opprettet en undersøkelsessak.

– Vi prøver å finne omstendighetene rundt lekkasjen og hva som var årsaken til den. Ammoniakk er jo i utgangspunktet farlig for mennesker og ut ifra det aspektet er det jo ikke en ubetydelig akutt forurensning, sier Meyer.

– Hva er miljøaspektet ved en slik lekkasje?

– Ammoniakk brukes om bord i alle fiskebåter og fra tid til annen skjer det mindre uhell, men det er først ved store mengder søl at det blir et miljøaspekt, sier Meyer.

Slapp unna med skrekken

Nå er Mikalsen glad for å kunne sove godt i campingvogna si enda en natt.

– Jeg fikk snakket med helsepersonell og de sa det var snakk om så små doser at det ikke var verre enn å stå over vaskebøtta hjemme, sier Mikalsen som er glad for at lekkasjen ikke var mer alvorlig.

Kommentarer til denne saken