Norsk tollmyndigheter venter i spenning på hvilken praksis Finland lander på når de nå har strammet opp reglene for midlertidig import av kjøretøyer. Grunnen er at Norge og Finland deler stasjon på Kilpisjärvi og den nye praksis vil rammet det norske skuter- og campingfolket knallhardt.

- Saken ligger inne hos det finske tolldirektoratet og den er ikke avgjort. Men det begynner å haste litt. Om en måned er det kanskje vinter her hos oss, sier Atle Joakimsen,  regiondirektør i Tollvesenet, som torsdag morgen var i kontakt med sin finske kollega Juha Heikkila i Torneo.

Kan ikke påvirke

Innskjerpingen av regelverket betyr blant annet at campingvogner kan ikke bli stående igjen  på campingplassen når helga er over. Nordmennene må altså ta med seg campingvognen tilbake til Norge. Og hvis det norske skuterfolket ønsker å ta med seg snøskuterne over grensa, vil det bety at det må betales importskatt (tollavgift pluss moms) eller en garantisum for den midlertidige importen. Det betyr at hvis du har en skuter til en verdi av 100.000 kroner, så blir importskatten 29.000.

LES OGSÅ: Norsk skuterturister får finsk tollsjokk

Joakimsen sier at norske tollmyndigheter ikke har noen påvirkningskraft i denne saken.

- Dette er et finsk anliggende, selv om jeg selvsagt ser utfordringene for stasjonen der oppe. Dette er EU-bestemmelser, så det spørs hvilket handlingsrom finnene får, sier Joakimsen.

Den største bekymringen er trykket på den lille tollstasjonen hvor de norske og finske tollbetjentene jobber side om side.

- Sånn sett håper jeg på en minnelig løsning, sier Joakimsen, som understreker at norske tollmyndigheter ikke har noen påvirkningskraft i denne saken.

LES OGSÅ: - Blir ondt å være norsk i Finland

- Men det kan bli travelt der oppe på tollstasjonen?

- Til tider vil det bli det, ja, det er det ingen tvil om.

Han forteller at hans finske kollega orienterte ham om hvor saken sto.

- Det er jo sånn at det er forbrødring på den stasjonen. Vi gjør noen jobber for dem, det gjør noen jobber for oss, sier Joakimsen.