Gå til sidens hovedinnhold

Dine venner og nettbruk kan avgjøre om du stoppes i tollen

Artikkelen er over 3 år gammel

Tolletaten går nye veier for å avdekke smuglere.

(NETTAVISEN): Hva du gjør på sosiale medier, hvem du er i familie og er venner med, kan avgjøre om du vinkes til side i tollen, skriver Aftenposten.

Det skyldes at Tolletaten tar i bruk analyser av massedata via algoritmer og kunstig intelligens, etter at omstridte Palantir fikk en gigantkontrakt med etaten.

Gangen i det hele kan eksempelvis være at et kamera leser bilskiltet ditt, før et program saumfarer din historie – og nettopp du stoppes på grensen fordi tollerne har fått en sms om at du er interessant.

Poenget er at informasjon i forhåndsinnleverte fraktpapirer, passasjerlister og blant annet valutaregisteret, sammenholdes med informasjon fra NAVs arbeidsgiver- og arbeidstakerregister, aksjonærregisteret og Infotorgs 30 databaser for å se etter avvik. Tidligere tollkontroller og etatens etterretningsrapporter sjekkes også.

– Hvert år må våre tjenestemenn forholde seg til cirka 100 millioner kontrollobjekter som passerer. Systemet Palantir leverer, vil gjøre kontrollen vår mer effektiv og målrettet slik at lover og regler følges, sier Eivind Kloster-Jensen, avdelingsdirektør ved Tolletatens etterretningssenter til Aftenposten.

 

Kommentarer til denne saken