Det tradisjonsrike skirennet Reistadløpet fra Setermoen til Bardufoss er en av tradisjonene som virkelig har fått tunge skudd for baugen under den nå snart to år lange koronapandemien.

Bare et par uker før rennstart i 2020 smalt tiltakene inn som forvandlet det norske samfunnet - og gjorde et skirenn med godt over 1.000 deltakere helt umulig.

Tross fornyet optimisme bare noen uker før rennstart i fjor, så satte nok en gang restriksjoner en stopper for rennet som første gang ble arrangert tilbake i 1958.

Ville vært avlyst i dag

Kommende helg skulle Mørketidsløpet vært arrangert i Tromsø. MSM-stiftelsen har under pandemien arrangert alle planlagte arrangementer på vinter- og sommertid, med unntak av Midnight Sun Marathon i juni 2020. Med med restriksjonene som gjelder i januar 2022 måtte Mørketidsløpet avlyses.

Ivar Holand i Reistadløpet erkjenner at med dagens tiltaksnivå - som i utgangspunktet gjelder frem til 14. januar - så vil også årets utgave av rennet i en normalutgave utgå.

– Ja, men vi fatter ikke noe vedtak basert på dagens situasjon. Vi planlegger som om det blir et ordinært Reistadløp i 2022, sier Holand.

Rustet for endringer

I heltidsjobben med å arrangere et renn som ikke har vært arrangert siden 2019, så har Ivar Holand og organisasjonen rustet arrangementet for endringer på kort varsel.

– Vi kan ikke gjøre noe annet enn å forholde oss til det som skjer fra uke til uke. Vi begynner å få god trening som andre arrangementer som blir avlyst. Vi har brukt disse årene til å lage ulike beredskapsplaner for å kunne arrangere på en måte innenfor de ulike restriksjonene som måtte være.

– Så langt forholder vi oss til at vi skal få til å gjennomføre på det på en god, gammeldags måte, understreker rennsjefen.

– Når dere trues av avlysning for tredje år på rad, sniker det seg inn noen tanker om at tiden for de store folkearrangementene er forbi?

- Vi tar ikke sorgene og bekymringene på forskudd før det begynner å nærme seg. Vi er ved god mot, selv om vi registrerer hvordan verden er rundt oss, svarer Ivar Holand.

God forhåndspåmelding

Denne uken er siste uken med reduserte priser for deltakelse, et såkalt "early bird"-tilbud.

Derfor regner Ivar Holand med at de betydelige forhåndspåmeldingene vil ta seg videre opp denne uka.

Tre måneder før rennet var påmeldingene på tidenes høyeste nivå foran fjorårets avlyste renn, med 506 påmeldinger. Tirsdag denne uken var det 339 forhåndspåmeldte, det nest høyeste tallet tre måneder før rennstart som man har hatt.

– Ut fra det kan jeg ikke se at det er noe endring i interessen fra deltakerne. Det er fremdeles tre måneder til løpsstart, det er bra, kommenterer Ivar Holand.