Om akkurat to måneder skal det skje. Da går lerretet endelig opp for en ny utgave av Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF). Det skjer hele to år siden sist ettersom årets festival i januar som det meste annet ble korona-avlyst i hvert fall i fysisk format.

Da er det ikke merkelig at publikum er utålmodige. Mange av de mest ivrige TIFF-erne møtte derfor opp da festivalledelsen inviterte til en aldri så liten forsmak på filmfesten ved Verdensteatret tirsdag kveld.

- Vi gleder oss til å kjenne på stemninga - til å få nye inntrykk, sier Jeanette Ovesen Strand, Ing-Mari Kverneng og Jøran Lien.

De var blant tilskuerne på Verdensteatret der festivalsjef Lisa Hoen hadde invitert til kick-off med flere nyheter om hva som skal skje i januar.

Åpningsfilm

- Vi har vært ute i verden og funnet mange filmgodbiter til dere, fastslo Hoen, som også kunne avsløre hvem som får æren av å åpne hele festivalen. Åpningsfilm for den 32. utgaven av TIFF 17. januar blir en nyinnspilling av en skikkelig filmklassiker, nemlig «Utvandrerne». Den dramatiske historien om den fattige familien som reiser fra Sverige til Amerika på midten av 1800-tallet ble filmatisert av Jan Troell i 1971, og ble Liv Ullmans internasjonale gjennombrudd.

Nå er den svenske filmskatten spilt inn på nytt av en av Norges mest kjente regissører, nemlig Erik Poppe.

- Erik Poppe er en av Norges dyktigste og mest uredde regissører, som ikke nøler med å ta på seg vanskelige oppgaver med filmene sine, sier Hoen i en pressemelding.

Poppe debuterte med «Schpaaa» i 1993, og har siden nådd både publikum og kritikere med filmer som «Hawaii, Oslo», «De usynlige», «Kongens nei», «Tusen ganger god natt» og «Utøya 22. juli».

I 2018 åpnet han TIFF med filmen om Per Fugelli, «Siste resept».

Nesten Oscar-kandidat

Nyheten om at Poppe skulle lage en ny Utvandrer-versjon skapte først reaksjoner over grensa. Filmen ble likevel raskt nominert på kortlista over Sveriges Oscar-bidrag i klassen for beste internasjonale film, men tapte mot «Tigrar».

Blant skuespillerne er kjente navn som Gustaf Skarsgård og Lisa Carlehed, men filmen har også andre norske bidragsytere. Manus er nemlig levert av Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen, som også sto bak «Utøya 22. juli».

«Utvandrerne» har svensk kinopremiere i romjula, mens Norge altså må vente til etter TIFF før den ruller over landets øvrige lerreter.

Aktuell

Historien er basert på første del av Wilhelm Mobergs romaner (1949-59) om utvandringen som skjedde for snart 200 år siden. Likevel mener Hoen at den nye filmen er aktuell særlig fordi den fokuserer mer på det kvinnelige perspektivet.

- Gjennom å følge historien til hovedkarakteren Kristina følger vi også historien til mange andre som har utvandret fra sine hjemland i senere tid, sier Hoen.