Gå til sidens hovedinnhold

Tilbyr førerkort uten verken teoriprøve eller oppkjøring: – Ren svindel

Face­book-siden «Førerkort Ekspress» hevder du kan få førerkort for alle kjø­re­tøy­klas­ser uten noen form for opplæring og prøver. Slik fungerer det ikke.

For abonnenter
(Romerikes Blad)

– Jeg fant frem til siden via en annonse på Facebook. Først trodde jeg det var snakk om et slags intensivkurs for å få førerkort, men det tok ikke mange sekunder før jeg skjønte at dette er svindel, sier Mats-Alexander Brag­stad fra Årnes.

– Det hele er veldig simpelt gjort. Jeg synes det er rart at pro­mo­te­ring for slike sider dukker opp på Face­book, legger Bragstad til.

32-åringen jobber for tida med å ta lappen og tok derfor kontakt med «Førerkort Ekspress» søndag for å høre hva de hadde å tilby. I en mel­dings­ut­veks­ling mellom Bragstad og «Førerkort Ekspress» hevder den use­ri­ø­se aktøren at Bragstad kunne få et gyldig norsk førerkort uten å ta verken kjøretimer, teoriprøve eller oppkjøring.

I mel­din­ge­ne skriver «Førerkort Ekspress» at førerkortet koster 18.500 kroner og at fø­rer­ret­ten blir ut­stedt i sam­ar­beid med Sta­tens veg­ve­sen. I til­legg til pen­ge­ne står det skre­vet i mel­din­ge­ne at de tren­ger ad­res­sen din og et bil­de av pas­set ditt samt et for­skudd på 6.000 kro­ner.

På sel­ve Face­book-si­den bru­ker «Fø­rer­kort Eks­press» bil­der av bi­ler til­hø­ren­de for­skjel­li­ge kjø­re­sko­ler i Norge.

Les hele korrespondansen mellom Bragstad og Facebook-siden på bildet øverst i saken.

(Saken fortsetter under bildet)


– Unngå slike sider

Avdelingsdirektør Jon Molnes i krimenheten til Statens vegvesen bekrefter at «Førerkort Ekspress» er ren svindel og oppfordrer forbrukere til å tenke seg godt om før de sender penger eller informasjon til useriøse og tvilsomme aktører.

– Sider som «Førerkort Ekspress» dukker opp av og til. Forbrukerne må aldri finne på å betale penger til slike sider. Vi får jevnlig tips om svindelforsøk, men jeg har sett svært få tilfeller der folk har latt seg lure og betalt de som står bak, sier avdelingsdirektøren.

På Statens vegvesen sine hjemmesider kan man finne kjøreskoler som er godkjent av myndighetene.

Samarbeider med politiet

Molnes opplyser at Statens vegvesen samarbeider med politiet om å stoppe svindlerne.

– Statens vegvesen holder en dialog med politiet når det gjelder svindel. Vi får som sagt inn tips, men det er politiet som har myndigheten til å etterfølge de som står bak. sier Molnes.

Ifølge Molnes styres ikke førerkortsvindelen nødvendigvis fra Norge. Det har vært tilfeller der svindlere har operert fra utlandet, og Statens vegvesen har blant annet sporet enkelte Facebook-kontoer til Italia.

Romerikes Blad har vært i kontakt Politiets Nettpatrulje i Øst politidistrikt. Nettpatruljen opplyser om at falske førerkortsider er noe de er godt kjent med og har fått en del tips om.

– Vi legger med jevne mellomrom ut informasjon om hva som foregår på nettet på vår Facebook-side, og med tips om hvordan folk kan unngå å bli lurt. Vi har ikke mulighet til å ta ned sidene, men vi varsler Facebook som gjør en vurdering og sletter de aktuelle sidene. Det er også noe hvem som helst kan gjøre, å rapportere sidene til Facebook, forteller en politibetjent som ønsker å forbli anonym av hensyn til jobben.

Romerikes Blad har forsøkt å kontakte «Førerkort Ekspress» via Facebook-siden, men uten hell.

Kommentarer til denne saken