På tide å stikke fingeren i jorda – også for TILs del

Mye å tenke på for Magnar Ødegaard og TIL etter 0-6 i sekken mot Strømsgodset. Journalist Anders Mo Hanssen (innfelt) mener midtstopperen har vært involvert i for mange baklengsmål i år, men også at bunnlaget TIL må kunne regne med smeller som den de fikk søndag. Historien forteller at det skjer for nyopprykkede lag som trøbler på tabellen.

Mye å tenke på for Magnar Ødegaard og TIL etter 0-6 i sekken mot Strømsgodset. Journalist Anders Mo Hanssen (innfelt) mener midtstopperen har vært involvert i for mange baklengsmål i år, men også at bunnlaget TIL må kunne regne med smeller som den de fikk søndag. Historien forteller at det skjer for nyopprykkede lag som trøbler på tabellen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

0-6 hjemme er sjokkerende, men samtidig ikke.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

 

TIL bommet på mye mot Strømsgodset søndag. Nesten alt. De har også bommet litt inne på brakkelokalene etter sin resultatmessig gode periode tidligere i sommer.

Da var de ikke sene med å pumpe ut positiv «spin», om at det defensive slurvet var luket bort og at det offensive spillet egentlig hadde vært bra nesten hele veien. Det siste er ikke skivebom, men til en viss grad en rosemaling av sannheten. Det første har vist seg å være feil. I kampene mot Odd og fadesen mot Godset har det blitt ni baklengsmål, og igjen fire av dem på dødballer. Vårens historie om igjen.

Det ble også på TILs egen hjemmeside, lett omskrevet, snakket om at medier – først og fremst Nordlys – ikke har skjønt omveltningen TIL går gjennom som klubb, og i stedet prøvde å sabotere (eller stikke kjepper i hjulene, som det sto på til.no) oppdraget de holder på med på Alfheim.

Siste punkt er selvsagt det reneste vissvass. Redaksjoner kan internt ha forskjellige meninger om hvilken vei TIL bør gå, men å ha tanker om at man sitter og slår hodene sammen for å stikke kjepper i hjulene for TIL er helt absurd.

For ordens skyld – jeg har ikke vært av den formening at det nødvendigvis ville løse noe hvis Steinar Nilsen tok sin hatt og gikk, og er ikke sikker på at det gjør det på det nåværende tidspunkt heller. Mange supportere tar igjen til orde for det på sosiale medier etter skrekkopplevelsen i helga.

Faktum er nemlig såpass enkelt som dette: TIL er nok ikke et bedre lag for tida enn at 90 minutter på bunnivå mot Norges beste formlag de sju siste rundene (ja, også bedre enn Bodø/Glimt) kan resultere i et takras av en kamp som det vi så søndag på Alfheim.

For å heve det opp til noe mer enn synsing – historikken forteller det i klare tall. Hver gang TIL har slitt i bunnen av tabellen, kommer det kjempesmeller som den vi så mot Godset søndag. I 1992 røk TIL 0-6 for Lillestrøm og 1-6 for Rosenborg. I den mørke Håkan Sandberg-perioden i 1997 ble det 1-5 for Glimt og 0-4 for Lyn. Alt dette skjedde riktig nok på bortebane, men i 1998 ble det også 2-6 hjemme for Molde. Skjønt, hjemme og hjemme, kampen gikk i Tromsdalen.

Hva så med årene der TIL har vært nyopprykket? Joda, i 1986 ble det 2-6 for Start i siste runde og ut i kvalifisering for å berge plassen. Og i 2003 kom smellene på rekke og rad – 0-5 for Odd, 1-5 for Lyn og bevitnet av undertegnede på Jæren; grusomme 1-6 for Bryne.

Det nye er egentlig bare at dette skjer på Alfheim. Ellers, som sagt, er nok ikke TIL bedre enn at slike arbeidsuhell kan skje.

Årets nye signeringer har dessverre heller ikke gjort noe for å endre det.

Gjermund Åsen startet sesongen friskt, men har etter småskader falt bort og var benket søndag. Christian Landu-Landu og Magnar Ødegaard fungerte bra i perioden der TIL som lag tok seg sammen og blant annet stablet tre strake hjemmeseire på beina, men mot Godset var Landu-Landu på etterskudd hele veien da Strømsgodset fosset gjennom TILs midtbane og Ødegaard var igjen (som i Skien sist) passiv og fraværende på flere av baklengsmålene og kunne fort ha servert et par mål til med noen horrible pasninger. Det er et potensial i Ødegaard, men feilkontoen bakover er fylt opp for i år og vel så det. Marcus Hansson har slett ikke vært midtbanesjefen TIL håpet på, til tross for et par gode kamper, og Gudmund Taksdal Kongshavn har samarbeidet mer med Klinikk 24 enn trenerapparatet på feltet.

Så er det den siste signeringen, da. Thomas Kind Bendiksen. Skrekkdebuten (66 minutter, 0-5, byttet ut) til side: Jeg snakket med mange etter at han ble lånt inn onsdag i forrige uke, og min mening var og er at harstadværingen utvilsomt kommer med kvaliteter som vil løfte TIL i høst – men frelseren som berger TIL er han ikke. Det er ikke som da Ole Martin Årst ble hentet hjem sommeren 2003, eller da tabelljumbo TIL fikk Sigurd Rushfeldt hjem i 2006. Et godt stykke unna, strengt tatt.

Kvalitetene til Kind Bendiksen kommer man likevel til å se i høst, og signeringen er smart. Hvor smart det var å tilpasse laguttaket mot Godset som man gjorde for å få plass til 25-åringen umiddelbart, er jeg ikke like sikker på. Både Remi og Jonas Johansen ble strengt tatt brukt i uvante posisjoner for å få Kind Bendiksen i sin midtbanerolle. Åsen eller Norø Ingebrigtsen ville vært mer komfortabel i de rollene, og kanskje også gitt et litt mer vågalt og spillende TIL-lag på hjemmebane – slik det bør være.

Jeg vil også se Kind Bendiksen by på mer enn å komme ned fem-ti meter foran midtstopperne for å hente ballen og spille den sidelengs. Man skal bygge opp et spill, ja – men dette trekket burde ikke være sentralt da. Det forteller egentlig bare at man ikke stoler på balldistribusjonen til forsvarsspillerne.

Så får vi se hvordan nettopp forsvaret bygges opp mot Vålerenga fredag. Wangberg fikk (noe strengt, det skal sies) rødt kort, og er dermed ute. Antonsen ble svimmel mot en strålende Vilsvik og plukket av, Moldskred hang ikke med på 0-1 eller en blåkopi av en kjempesjanse som kunne gitt 0-3 før pause – og Ødegaard har jeg vel sagt nok om. Jeg er usikker på om TIL vurderer Henrik Gjesdal som god nok, og hva står man da igjen med på stopperplass?

Det er mye å tenke på før man skal prøve å gjenreise æren som forsvant som dugg for solen søndag. Og kanskje gjør TIL lurt i å følge Steffen Iversens råd etter kampen, om å kaste opptaket og ikke gjennomanalysere det som skjedde.

Alle vet nemlig etter juni og juli, og flere enkeltkamper i månedene før det, at det på gode dager bor mye mer i dette TIL-laget enn det de viste søndag. Det bor strengt tatt mer i FK Senja og Finnsnes IL enn det TIL viste søndag.

Men alle vet også at nyopprykkede lag på gråværsdager kan få opplevelser som denne.

Sjansene for minst kvalifiseringsplass er fortsatt veldig gode. Om ikke annet, så fordi Mjøndalen og Sandefjord er inne i en mer langvarig nedtur enn TIL. Ta med Sarpsborg 08 og Start i fritt fall også, så er det definitivt muligheter her.

Som The Cardigans sa en gang i tida: Erase and rewind.

Følg Anders på Twitter

Thomas Kind Bendiksens retur til TIL ble en nedtur av de helt sjeldne. På stillingen 0-5 etter 66 minutter ble han byttet ut. Her takker han publikum på Alfheim etter kampen.

Thomas Kind Bendiksens retur til TIL ble en nedtur av de helt sjeldne. På stillingen 0-5 etter 66 minutter ble han byttet ut. Her takker han publikum på Alfheim etter kampen. Foto:

 

TIL er nok ikke et bedre lag for tida enn at 90 minutter på bunnivå mot Norges beste formlag de sju siste rundene kan resultere i et takras av en kamp som det vi så søndag på Alfheim

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken