Nytt casuals-oppgjør planlagt i Tromsø

Artikkelen er over 12 år gammel

Lillestrøm-bråkmakere ventet oppover i forbindelse med LSK-kampen onsdag.

DEL

Bråkmakere med tilhørighet i Lillestrøm er ventet oppover i forbindelse med kampen 16. mai. Møte med Tromsø-casuals er allerede avtalt.

I alt er det ventet at 8-12 bråkmakere fra Romerike tar turen nordover, mens 10 stykker fra Tromsø vil delta i oppgjøret, som på «fagspråket» kalles «dans». I tillegg vil Tromsø-gjengen ha 5-6 hjelpere «på vent» - folk som kan tilkalles om det trengs. Dette sier en kilde i casuals-miljøet i Tromsø til Nordlys.

– Møtested i år er ikke avtalt ennå. Man sender ut «spottere» i gatene for å lokalisere motstanderen. Ting kan skje der og da eller man kan velge å dra å møte på et litt mer nøytralt område. Det som gir mest kick er når begge firmaene (grupperingene fra de enkelte lagene, journ.anm.) møtes midt i hovedgaten når ingenting er avtalt på forhånd, skriver mannen i en e-post til Nordlys.

Han gir følgende beskrivelse som en del av grunnen til at han driver med dette:

– Man står side om side med dine nærmeste som du stoler på 100 % på, ingen viker en tomme og man backer hverandre opp. Adrenalinet stiger til syke høyder. Et enormt kick som ikke fallskjermhopping kan sammenlikne seg med engang.

Lager ikke bråk ustraffet

Forrige gang man så noe til casuals i Tromsø var i oppgjøret mellom TIL og Vålerenga 9. april. Da barket bråkmakere fra begge lag sammen på uteplassen Solid i Tromsø sentrum (se egen sak). Sivile var da involvert. Mannen sier dette ikke skal forekomme.

– Ingen sivile trenger å bekymre seg for noe som helst. Det er her vanlige supportere tar feil. Casuals er ute etter likesinnede. Men det er klart at hvis det er juletrær/scarfere (folk i drakter og ansiktsmaling) som er tøff i trynet så smeller det raskt. Men så lenge man passer sine egne saker så får man gå i fred.

Mannen sier de holder hovedfokus på fotballen, men forsvarer Tromsøs ære om det er nødvendig.

– Det er vel så viktig å forsvare byen mot inntrengere som er ute etter bråk. Tromsø har tradisjon på dette området, man kommer ikke hit opp for å lage bråk ustraffet. Sånn er det og sånn vil det alltid være, skriver han.

Sloss med politiaspirant

I dagens sammenstøt vil det ifølge mannen være gutter og menn i alderen 16 til 30+.

– En god blanding kan du si. Ingen jenter som er med, men det hadde ikke vært meg imot å stå side om side med en jente.

Mannen, som har vært med siden starten av casuals-kulturen i Norge, sier personer fra alle samfunnslag er med på oppgjørene.

– Folk kan gjerne si at vi er en gjeng tapere, men jeg har vært med i gamet i mange år og jeg har stått side om side i casualsbråk med folk som har ulike viktige jobber i samfunnet. Jobber innenfor helsevesenet, læreryrket, meglere og andre viktige jobber for å nevne noen, sier han.

Og det stopper ikke der. Mannen kommer med følgende oppsiktsvekkende opplysning, samt et spark i retning politiet:

– Det mest overraskende er kanskje at en politiaspirant var med meg for en stund siden. Så kanskje politiet skal sjekke innad før de uttaler seg støtt og stadig om ting de ikke har en anelse om.

Slåssing ikke viktigst

Det som blir forbundet med casuals er vold og slåsskamper. Men ifølge mannen er ikke slåssingen det viktige.

– Slåssingen er bare en liten del av kulturen. Slåssingen dreier seg ikke om mer enn et par blåmerker uansett, man har visse slåssregler man følger. Klær, kameratskap, fotball, musikk er det som får de fleste interessert.

Slåssreglene beskriver mannen som «like som i filmen Fight Club. Ligger man nede etter å ha fått seg en strak høyre er det ingen som rører deg.»

Han sier miljøet i Tromsø er lite, men at det vokser voldsomt over hele landet for tiden. Tromsø er en av «De fire store», sammen med Vålerenga, Brann og Start. Vålerenga (Isko Boys) er hovedfienden.

– Sivile trenger ikke frykte noe, slutter han i sin e-post til Nordlys.

Artikkeltags