Ny Brann-stjerne med TIL-blod i årene

Artikkelen er over 17 år gammel

Branns nye stjerneskudd, Alex Valencia (21), er «halvt» TIL-gutt. Farens hans, Arnt Hugo Lund (54), fikk med seg cirka 300 A-kamper for Tromsø IL fra 1964 til 1979.

DEL
De fotballinteresserte i Tromsø som har levd ei stund husker Lund som en rask og god, gammeldags vingspiller, først og fremst på «ytre høyre». Nå fører sønnen arven videre. Ikke i rødt og hvit-stripet TIL-drakt. Men i Branns – og Norges – helrøde. Alex Valencia er i ferd med å slå gjennom som toppspiller og var meget god mot Levski Sofia i Mesterliga-kvaliken for en uke siden. En periode kjørte han karusell med sin bulgarske motspiller på kanten.

– Kanskje hans beste kamp, i hvert fall motstanderen tatt i betraktning, mener pappa.

Studentbarn
Arnt Hugo Lund studerte flere år i Bergen. Og det var under studietiden han og hans colombianske samboer den gang fikk sønnen Alex sammen. Bortsett fra et år i Torsken på Senja (det første skoleåret), har Alex Valencia bodd i Bergen.

Arnt Hugo Lund er bosatt rett utenfor Oslo, men holder jevnlig kontakt med sin fotballspillende sønn i Bergen.

– Jeg snakker med ham både før og etter kampene. Han er en fin gutt, aldri noe tull. Alex verken røyker eller drikker og vil gjerne bli så god som mulig, forteller Arnt Hugo Lund.

Blir ikke TIL-gutt!
Alex Valencias bestemor bor fortsatt i Tromsø, hun har passert 90. Men han har ingen planer om å bli TIL-gutt som faren.

– Nei, nei. Jeg blir i Brann. Er enig med klubben om en ny kontrakt som går ut 2004-sesongen.

– Proffplaner?
– Alle drømmer vel om å bli proff, men jeg har det ikke travelt, sier Valencia, som ikke liker seg så veldig godt i Tromsø.

– Nei, i hvert fall ikke når vi spiller fotball der oppe. Brann taper jo hver eneste gang, sier Valencia, som har spilt på samtlige norske landslag – bortsett fra A-landslaget. I dag er han lagkamerat med TILs Olav Råstad på U21-landslaget.

Debut som 16-åring i 1964
Så allerede har sønnen kommet adskillig lenger enn faren. Arnt Hugo Lund måtte stort sett nøye seg med nordnorske serie- og cupkamper på 60- og 70-tallet.

– Spilte sammen med blant andre Edmund Kristoffersen, Arne Andreassen, Sigurd Dahle og Torfinn Ingebrigtsen. Debuterte på A-laget før jeg fylte 17 i 1964 og spilte min siste skikkelig kamp i TIL-trøya i 1979, sier Arnt Hugo Lund.

I dag følger han bare TIL gjennom media. Lund er partner i ODA, et konsulentselskap innen ledelse- og orginasasjonsutvikling.

– Jeg håper og tror TIL berger plassen. Uansett er det imponerende at TIL har klart å være med så lenge i toppen av norsk fotball, slutter Arnt Hugo Lund, faren til en av de mest spennende spillerne i eliteserien, Brann Alex Valencia.

Artikkeltags