- Jeg mistet flere familiemedlemmer

TIL-spiller Adnan Causevic håper en dag å kunne spille for Bosnia-Hercegovina - hjemlandet som var i krig da han reiste derfra med familien.

TIL-spiller Adnan Causevic håper en dag å kunne spille for Bosnia-Hercegovina - hjemlandet som var i krig da han reiste derfra med familien. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

TIL-stopper Adnan Causevic måtte flyktet fra krigen på Balkan som 5-åring. Nå drømmer han om å spille for Bosnia.

DEL

Causevic ble hentet fra Vard Haugesund, etter å ha imponert under prøvespill i TIL. Det er ikke første gang han flytter langt, men nå var det en ønsket endring.

Som femåring opplevde han å måtte flykte fra hjemlandet sammen med familien, da krigsherjingene i Bosnia-Hercegovina nådde hjembyen Prijedor.

– Da krigen startet i hjembyen min, var det bare 100 meter fra huset vårt. Da var det bare å slippe alt og rømme til fots over natta. Vi kom til Norge med to plastposer. Det handlet bare om å komme seg på trygg grunn, sier Adnan Causevic til Nordlys.

Mistet bestemoren

Bestemoren og familiemedlemmer døde i krigen. Selv husker Causevic lite fra perioden.

– Det er jeg egentlig glad for. Jeg har hørt en del historier, og det er voldsomt og brutalt. Jeg mistet en del familiemedlemmer på pappas side i krigen. Bestemor døde da, sier Adnan Causevic.

Han er fortiden bevisst.

– Jeg prøver ikke å prate så mye om det, men jeg kjenner historien og vet hvor jeg kommer fra. Det er viktig å vite hvordan tingene var, og ha kunnskap om hvorfor vi havnet her, sier TIL-spilleren.

Krigen gjorde at familien ble spredt over hele verden.

– Jeg flyttet med mamma, pappa og søsknene mine rett til Haugesund. Ellers har vi blitt spredt rundt. Noen bor i Østerrike, noen i USA. Krigen spredte alle. Besteforeldrene mine bort fortsatt i Bosnia, og jeg drar dit på besøk så ofte jeg kan nå. Nå som jeg spiller fotball, blir det gjerne etter sesongen.

Kan velge landslag

Følelsen for hjemlandet er sterk for 23-åringen, som har bodd 18 år i Haugesund. Han har både norsk og bosnisk pass. Men det er Bosnia han vil spille landslagsfotball for, om muligheten skulle komme.

– Ja, det er der jeg har røttene mine, og det er Bosnia jeg har lyst til å representere, sier Causevic.

– Samtidig er det for tidlig å tenke på det nå, jeg har akkurat skrevet under for Tromsø. Men det er jo en drøm om å spille for landslaget til Bosnia. Selv om jeg er vokst opp i Norge og det kjennes som hjemlandet mitt, så føler jeg meg bosnisk innerst inne, sier forsvarsspilleren.

Familien er glad for at han har fått sjansen i Tromsø.

– De er stolte, og vet hvor mye jeg har jobbet for dette. De har vært mine viktigste støttespillere. Pappa sto opp klokken fem om morgenen for å kjøre meg på trening, så det er godt å ha fått denne sjansen.

Rett klubb

Han tror overgangen til TIL er det beste som kunne skjedd hans fotballutvikling.

– Jeg er fornøyd med at det ble Tromsø til slutt. Støtteapparatet og trenerne er utrolig kunnskapsrike, og med tanke på min egen utvikling kunne jeg ikke ha kommet til en bedre klubb i Norge. Med tanke på måten klubben spiller på, og at de gir unge spillere sjansen. Da var dette det beste valget.

Han vil utfordre Jaroslaw Fojut, Miika Koppinen og Saliou Ciss om en plass på laget.

– Målet er selvfølgelig spilletid, og jeg har fått mange sjanser i oppkjøringen. Samtidig er «Jarek» tilbake i full trening og Miika Koppinen er kapteinen vår, så det blir veldig tøft. Det blir hard kamp for de to som spiller, uansett. Det handler om å ta sjansen når man får den, sier Causevic.

Han føler seg klar for steget til eliteserien.

– Jeg har spilt mot eliteserielag og utenlandske lag med Vard Haugesund, og jeg har hele tiden følt at jeg har nivået inne og hatt lyst på muligheten til å prøve meg. Nå har jeg fått den, og nå er det bare å bevise at jeg er god nok. Det er opp til meg, sier Adnan Causevic.

Artikkeltags