Gå til sidens hovedinnhold

TIL falt fra grønn til rød økonomisk sone – nå må de lage en plan

Artikkelen er over 2 år gammel

Høye inntekter i eliteserien og 1. divisjon, men TILs utvikling er ikke god.

Driftsinntektene fra mennenes eliteserie og 1. divisjon går mot rekordhøye 1,8 milliarder kroner. Det gir et samlet overskudd på 80 millioner kroner.

Klubblisensnemda i Norges Fotballforbund la torsdag fram gledelige tall for norsk fotball.

– Toppklubbene i Norge viser at de evner å sette tæring etter næring, sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug.

Han sier de har sett en positiv utvikling i norsk fotballøkonomi etter at de innførte det finansielle oppfølgingssystemet i 2009.

– Klubbene er forsiktige med å ta risiko og vurderer investeringer godt før de tar valg. Nå har vi også innført det finansielle oppfølgingssystemet i PostNord-ligaen (2. divisjon). Her har vi en jobb å gjøre med enkelte klubber. Men jeg er sikker på at vi vil se en god utvikling mot målet om å få flest mulig over på bærekraftig drift også her de neste årene, sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug.

TIL i rødt

Men alt er ikke bare rosenrødt i de to øverste seriene i norsk fotball. Eliteserielaget Tromsø IL og 1. divisjonslagene HamKam, Jerv, Nest-Sotra, Sandnes Ulf og Strømmen har havnet i rød kategori for 2017-regnskapene.

TIL var etter forrige rapportering i den beste kategorien, grønn sone.

I mars la de frem et konsolidert underskudd på 7,5 millioner kroner. På klubbens egen hjemmeside begrunnet de dette med lavere tilskuertall enn budsjettert, kostnader ved trenerbytte og styrking av spillerstallen, økte driftskostnader på anlegg og økte reisekostnader i forbindelse med bortekamper.

I kvinnenes eliteserie (Toppserien) har Røa nå havnet i rød kategori, mens resten av klubbene ligger i gul og grønn kategori.

TIL, Jerv, Nest-Sotra, Sandnes Ulf, Strømmen, HamKam og Røa er alle pålagt av klubblisensnemnda å lage handlingsplaner etter å ha rapportert i rød kategori i det finansielle oppfølgingssystemet.

TUIL har på sin side tatt steget opp fra rød til gul sone.

Les også

Snakker ut om den tøffe overgangen: – Det er vanskelig å si hvorfor det har blitt sånn

 

Sju i 2. divisjon sliter

I 2. divisjon er det sju klubber som er i rødsonen. Dette er Hønefoss, Mjølner, Moss, Nybergsund, Raufoss, Nardo og Skeid. Alle disse klubbene vil bli pålagt å utarbeide handlingsplaner for å justere sin økonomiske drift.

– Med de gode resultatene det finansielle oppfølgingssystemet har gitt i toppdivisjonene på herre- og kvinnesiden, ser jeg nå fram til at vi også skal få dette implementert på en god måte i PostNord-ligaen. Selv om kategoriseringen viser at vi ligger jevnt over i gul og grønn sone, så er det ikke mulig for klubbene å hvile, sier fotballpresident Terje Svendsen.

– Jeg har sagt det før, men gjentar det gjerne: Det er de klubbene som tar seg tid til å bygge stein på stein både sportslig og økonomisk som oftest har suksess over tid, sier Svendsen.

På kvinnesiden er tallene også samlet sett positive. Toppserien hadde en totalomsetning på 152 millioner med et overskudd på 6,5 millioner.

Rosenborg, Molde, Sarpsborg, Lillestrøm og Strømsgodset ble innvilget UEFA-lisens for deltakelse i UEFAs konkurranser i 2018/19. Strømsgodset har ikke behov for lisensen ettersom de ikke er sportslig kvalifisert til UEFAs konkurranser.

(©NTB)

Les også

– Det går opp og ned, og for øyeblikket er det en nedtur i min karriere

 

 

Kommentarer til denne saken