Gå til sidens hovedinnhold

«Det blir en vinter med store omveltninger på Alfheim – tiden må brukes godt»

Artikkelen er over 4 år gammel

TIL har 29 (!) spillere. Under halvparten av dem virker som sikre kort i fortsettelsen. Og det er bare én av mange ting TIL får å tenke på i vinter.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jinx, eller en spådom som bringer ulykke, er et populært ord når man skal snakke om mulige utfall i fotball. Jeg våger likevel å påstå at TIL med 2-0 i Sogndal berget plassen i årets eliteserie med 97 prosent sikkerhet. Det er ikke sikkert de trenger flere poeng på de to siste kampene, men jeg føler meg uansett trygg på at de selv feier bort all tvil hjemme mot Haugesund i neste runde.

TIL har sett så sterke ut i høst at jeg ikke ser for meg at dette rotes bort mot et «ferdigspilt» Haugesund som har tapt fem av sine seks siste kamper. Tar TIL ett poeng til, forutsetter også en eventuell fare at Aalesund vinner både borte mot Sarpsborg 08 og hjemme mot Strømsgodset. Nei, jeg ser bare ikke at det skjer.

Å si at Simo Valakari har en stor del av fortjenesten for at det ikke bare lukter, men eimer eliteserie også i 2018, er å mose inn en vidåpen dør med en rambukk. Dette har de fleste skjønt. Finnen har lagt om systemet og dermed fått det beste ut av mange spillere, han har tydelige ønsker for spillestil der eget spill trumfer det å bryte ned motstanderen – og ikke minst, han har snudd stemningen i spillergruppa på hodet. Der det i vår var murring og misnøye blant TIL-spillerne, virker spillerstallen nå oppriktig gjennomsyret av optimisme og tro på det de holder på med.

Men å tro at det med Valakari ved roret automatisk ligger en opptur og medaljekamp og venter i 2018, er i overkant optimistisk, til tross for et poengsnitt i høst som skulle tilsi det. Det venter en massiv jobb i vinter, der jeg mener flere ulike ting må adresseres.

La oss begynne med spillerstallen. Tolv spillere er på utgående kontrakt. Det i seg selv er ikke kritisk, men må åpenbart avklares. Totalt teller TILs A-stall i dag 29 spillere – et uvant høyt antall, der berging av plassen selvsagt har vært en sentral årsak. Per i dag fremstår det som om under halvparten av de 29 er spillere man helt sikkert vet at man har med seg inn i 2018-sesongen. La oss se litt på det spiller for spiller, slik jeg vurderer situasjonene:

 • Gudmund Kongshavn: Utgående kontrakt, har andre interesserte klubber, uviss situasjon.
 • Filip Loncaric: Har kontrakt ett år til, men på sin fjerde korsbåndsskade. Usikkert kort.
 • Jacob Karlstrøm: Kontrakt, trygt valg for 2018.
 • Javi Jiménez: Avtale ut året, har ikke overbevist. Blir ikke med videre.
 • Otto Fredrikson: Bare hentet inn som backup i krisetid. Går tilbake til bare å være markedsansatt.
 • Kent-Are Antonsen: Kontrakt, trygt valg for 2018.
 • Mehdi Dioury: Kontrakt, trygt valg for 2018. Lån aktuelt?
 • Magnar Ødegaard: Kontrakt, trygt valg for 2018.
 • Hans Eriksen Norbye: Utgående kontrakt, ikke i troppen de siste kampene. Usikker situasjon, der Tom Høgli også er på vei inn.
 • William Frantzen: Utgående kontrakt, naturlig avgang etter tre problematiske år selv om han fikk sitt comeback for TIL 2 i år.
 • Simen Wangberg: Kontrakt, trygt valg for 2018.
 • Lasse Nilsen: Nylig forlenget kontrakt, trygt valg for 2018.
 • Jostein Gundersen: Kontrakt, trygt valg for 2018.
 • Shamil Gasanov: Halvtårsavtale som går ut, skadet med en gang. Naturlig avgang.
 • Christian Landu-Landu: Utgående kontrakt, uviss fremtid.
 • Morten Gamst Pedersen: Utgående kontrakt, har fått tilbud om forlengelse. Bør på plass, og det skjer også trolig.
 • Ulrik Yttergård Jenssen: Kontrakt, trygt valg for 2018.
 • Jonas Johansen: Utgående kontrakt, opereres denne uka etter brudd i kneskåla. Kan fort gå mot en exit som spiller.
 • Magnus Andersen: Kontrakt, trygt valg for 2018, men har en del å bevise for å nå tilbake til gammelt nivå.
 • Aron Sigurdarson: Kontrakt, men går inn i siste året av avtalen. Svært usikkert om den forlenges.
 • Mikael Norø Ingebrigtsen: Bare kontrakt til sommeren. Tilbudt ny avtale, men kan komme til å vurdere andre muligheter.
 • Peter Aas: Utgående ettårskontrakt, hatt skadeproblemer i 2017. Bør trolig se etter en ny klubb.
 • Fredrik Michalsen: Kontrakt, trygt valg for 2018. Lån igjen aktuelt?
 • Mushaga Bakenga: På korttidsavtale ut året. Skadet nå. Usikker klubbfremtid, og kan se etter andre muligheter enn TIL.
 • Thomas Lehne Olsen: Kontrakt, trygt valg for 2018.
 • Slobodan Vuk: Kontrakt i to år til, men har bortimot blitt erklært som et bomkjøp av egen sportssjef. Finner man en interessert klubb, ser det ut til å bli med ett TIL-år.
 • Gjermund Åsen: Utgående kontrakt, har sagt nei til TIL to ganger, men åpnet for å fortsette etter Valakaris inntreden. Uviss fremtid.
 • Elhadji Mour Samb: Kontrakt, trygt valg for 2018. Kan et lån være aktuelt?
 • Runar Espejord: Kontrakt, trygt valg for 2018.

Det ligger med andre ord an til ganske mange utskiftninger i spillerstallen, der det nok grunnet det høye antallet og flere naturlige utfall vil bli flere avganger enn nye fjes inn, men jeg regner det som en selvfølge at man i tillegg til Høgli som kommer vil se etter sterke spillere gjennom hele sentrallinja på banen som kan løfte laget.

Hvem skal så se etter disse spillerne, og hvordan? Her er selvsagt Valakari en nøkkel, selv om hovedansvaret ligger hos sportssjef Svein-Morten Johansen. Han og klubben har selv gitt uttrykk for at arbeidet med spillerlogistikk og hvordan man løser det er noe man må se på og forbedre. Det har de helt rett i. Med all mulig respekt å melde – man kan ikke gå inn i en ny vinter og proklamere at man skal finne de spillerne som skal løfte klubben oppover i norsk fotball, og ende opp med Vuk og to fremtidsprosjekt fra Diambars.

Det er etter min mening ikke godt nok å ha spillerlogistikk som et delansvar for Johansen, se på Wyscout, stole på tips fra agenter og nettverk og av og til reise med sportssjef eller assistenttrener for å ta en titt på en spiller. Dette er en jobb som må prioriteres, og et klassisk felt der man ved å investere litt kan få pengene mange ganger igjen. Om én enkelt dedikert speider er løsningen er ikke sikkert, men at man må mer ut for å gjøre vurderinger og pleie kontakter mener jeg er hevet over enhver tvil.

Så er jeg, som jeg har vært inne på før, av den oppfatning at en sportssjefrolle ikke bør tilhøre en fast ansatt i klubben, slik TIL og fem andre klubber i eliteserien har hatt det i 2017. I min verden bør en slik posisjon være på en åremålsavtale som gjerne følger klubbens hovedtrener, og evalueres omtrent på lik linje. En slik stillingsendring blir imidlertid neppe en av omveltningene i TIL i vinter, men det er min ærlige mening om saken.

Klubbens ledelse og eierstruktur er et tilbakevendende tema i TIL. Har man nok og riktige folk i rette posisjoner som vet hvordan man best driver en fotballklubb? Usikkert. Man sitter per i dag med Sparebanken Nord-Norge og Troms Kraft i eierposisjoner, som selv ikke anser seg som naturlige eiere på sikt. Noe vil nok etter hvert skje her, og kanskje blåser da Gunnar Wilhelmsen og co. igjen liv i tanken om å kjøpe seg inn? Skulle det skje, har Wilhelmsen vært klokkeklar på at han da vil ha med seg kompetanse inn i systemet.

Inntil videre er det også et åpent spørsmål hvordan trenerteamet kommer til å se ut i 2018. Valakari forlenget TIL kjapt med, og svært mye tyder på at det var et godt grep – á la da man så Kara Mbodj spille treningskamp i Skarphallen. Her så man noe umiddelbart, og var raske med penn og papir for å feie til side eventuell konkurranse.

Rundt finnen har assistenttrener Lars Petter Andressen kontrakt ett år til. Keepertrener Inge Takøy er blant de i andre roller som er på en utgående avtale, og et sentralt tema blir i hvor stor grad Valakari vil ønske å bygge opp noe eget også i teamet.

TIL har når 2017 er over fem strake sesonger bak seg der de helt til sesongslutt ikke har visst hvilken divisjon de spiller i. Nå ender det etter alle solemerker godt i år også, som de tre siste sesongene – men det er på høy tid å sørge for at klubben er rustet til noe annet enn å havne i gjørma igjen neste høst.

Med karismatiske Valakari og en del av spillerne som må være kontinuitetsbærere har man i hvert fall tilsynelatende en god og solid ramme rundt resten av puslespillet. Nå gjelder det å legge brikkene ordentlig på plass. Det blir en travel vinter.

Følg Anders på Twitter

 

Kommentarer til denne saken