Det er klubber som har vunnet cupfinalen, men rykket ned. For Kongsvinger handler det om å holde styr på cupfølelsene midt i opprykksjaget.

For hedmarkingene er klare for kvalifisering. Høsten kan bli magisk på Gjemselund, en arena som i 18 år har huset eliteseriefotball.

– Cupen er vår mulighet til å teste oss mot de beste i Norge. Nå får vi teste oss mot de soleklart beste. Vi må gå utpå der med null respekt og troen på at det cupgullet kan vi ta med hjem til Kongsvinger, sier torsdagens store helt Fredrik Pålerud til NTB.

KILs første målscorer i 2-1-seieren borte over Strømsgodset i semifinalen har en bakgrunn i TIL.

Fra 2012 til 2013 gikk han på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) i Tromsø, og spilte kamper for TIL 2 og TIL 3.

22-åringen fra Finnholt gleder seg til møtet med gullgrossist Rosenborg. Hele ti ganger har trønderne vunnet cupfinalen. Kongsvinger debuterer i finalesammenheng etter å ha feilet i sine fire første semifinaler.

Først i det femte forsøket lyktes det for KIL, attpåtil borte mot et av Norges beste fotballag de siste årene, hjemmesterke Strømsgodset.

– Jeg tør ikke tenke på det engang. Det kommer til å bli så jævlig kult, sier Pålerud om hvordan han tror det blir å løpe ut på arenaen der A-landslaget har skuffet så voldsomt i høst.

– Nei, nei, nei

Han både scoret og ordnet et avgjørende frispark da KIL vant 2-1 på Marienlyst. Nå kommer det små cupfinaler hele veien i kvalifiseringen.

– Det er eliteserie det står om. Det er ganske gjevt det også. Det er tøft å skulle kjempe på to områder, men for faen, det gir litt av en boost å skulle spille cupfinale. Vi satser på å «flyte på», sier den løpssterke backen.

Han hadde med seg en annen TIL-kjenning i torsdagens bragd.

Kongsvinger-keeper Otto Fredrikson har bosatt seg i Tromsø og trener jevnlig med TIL, og pendler til Kongsvinger. Han har uttalt til Nordlys at han ser for seg å jobbe i Tromsø også neste år, og kan være aktuell for både TIL, TUIL og Finnsnes.

Kongsvinger-trener Luis Birkemeier Pimenta er ekstremt ballorientert på trening. Det handler om ball i det meste portugiseren foretar seg. Derfor er da KIL også ekstremt gode med ball til å spille i norsk 1. divisjon. Det iblandet en dose galskap og enorm omsorgsevne for spillerne, som han omtaler som venner, har tatt laget fra de dype skoger til en etterlengtet opptur.

– Nei, nei, nei. Vi kan ikke spille to kamper samme dag. Hver eneste kamp har sin dag, og den dagen skal vi fokusere på den kampen. Nå kan vi ikke tenke på cupfinalen, men Ull/Kisa. Dette har vi gjort i to år, understreker Pimenta overfor NTB på spørsmålet om triumfen i Drammen kan forstyrre opprykksplanene.

 

Flo lover bedring

Strømsgodset på sin side tapte sin første semifinale. Først i det åttende forsøket feilet klubben som står med fem NM-titler.

– Jeg er veldig skuffet, spesielt på hjemmebane. Det ble mer og mer anspent utover i kampen, sukker sportssjef Jostein Flo.

– Vi spilte bra de første 20 minuttene. Det ble stress etter at Kongsvinger tok føringen. Spenningsnivået tok overhånd. Hjemmebane ble en høyere stressfaktor enn glede. Det ble mange stive skuldrer, mener den tidligere landslagsspilleren.

SIF har skuffet voldsomt i serien. Før Tor Ole Skullerud ledet laget til seier i Sogndal sist helg, hadde lagt spilt 11 kamper uten seier.

– Ikke bra nok. Jeg er veldig skuffet, men det er rett etter kamp. Vi skal fullføre sesongen og forbedre oss veldig til neste år, lover Flo. (NTB)