Drama om mediamillionene

Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

TIL og Glimt-topper i sentrale roller.

DEL

Bodø/Glimt var én enkelt stemme fra å «kuppe» den nye media-avtalen for norsk toppfotball de neste fire årene. Hadde TIL stemt for Glimts benkeforslag for en uke siden, ville utfallet blitt et annet enn 7-7¿

Dagen før cupfinalen mellom Stabæk og Vålerenga hadde Norsk Toppfotball og klubbene og Tippeligaen og Adeccoligaen fordelingen av media-millionene de neste fire årene oppe til behandling.

TIL-direktør Tom Bendiksen satt i utvalget som i sin innstilling til møtet gikk inn for følgende fordeling: 50 prosent flatt, 25 prosent ut i fra plassering og 25 prosent media (forenklet; antall ganger vist på TV). I utvalget satt også representanter fra Rosenborg, Viking, Vålerenga, Lillestrøm og Ham-Kam.

Glimt med benkeforslag

Men i dagene før møtet – og under møtet, samlet Bodø/Glimt støtte fra flere andre klubber for en annen fordelingsnøkkel: 60-30-10. Og la fram dette som et benkeforslag.

– TV 2 har varslet klart at de bare vil sende fra Bergen, Lerkendal og fra VIFs kamper på Ullevaal de kommende årene. Derfor ville det nesten bli slik med det forslaget som lå der at disse tre klubbene kunne dele en fjerdedel av potten mellom seg. Vi ønsket en avtale med en større fordeling flatt og som i større grad vektla konkurranse-elementet – altså plassering på tabellen, og ikke antall ganger vist på nasjonal TV, sier Glimts styreleder Benn Eidissen til Nordlys.

Han mener Glimts forslag ville betydd 8-10 miliioner kroner mer av mediaavtalen til flere «mindre» klubber de neste fire årene. Og fikk nesten flertall på møtet.

Avstemningen, der bare de 14 klubbene i Tippeligaen deltok, endte 7-7!

– Vi var veldig nær, og selvsagt skuffet over at det ikke bikket vår vei, sier Eidissen.

Ny avstemning

Det ble deretter nye diskusjoner – og en ny avstemning. Etter en prøvevotering, ble innstillingen fra komiteen enstemmig vedtatt.

Det mener TIL-direktør Tom Bendiksen var det beste for totaliteten.

– Avstemningen som endte 7-7 var skriftlig, og jeg vil derfor ikke si hva jeg stemte. Men det lå en grundig prosess til grunn før vi la fram en innstilling. Og når vi sitter i en slik komité, har man et ansvar ikke bare for sin egen klubb – men for alle klubbene, sier Bendiksen – og mener også at TIL som klubb kan komme godt ut av den nye avtalen.

– Det ligger en litt annen fordelingsnøkkel til grunn i forhold til når kampene spilles. Og jeg tror ikke TIL som klubb kommer dårligere ut med den avtalen som ble vedtatt hvis vi fortsetter å prestere. Glimt sitt forslag ville på den annen side gitt en større forutsigbarhet, sier Tom Bendiksen.

«Naturlig og sunt»

Adm. dir. Niels Røine i NTF mener det ikke lå noen dramatikk i det som skjedde under møtet på Grand Hotel for en uke siden.

– Det er naturlig og sunt at det blir en diskusjon når det er snakk om så store beløp for en periode på fire år, sier Røine – men nekter å kommentere den første voteringen som nær hadde gitt en helt annen fordelingsnøkkel.

– Til slutt kom vi fram til et enstemmig vedtak. Det er det vesentlige, slutter Niels Røine.

Artikkeltags