Den siste kontrakten

Artikkelen er over 16 år gammel

I dag spiller Bjørn Johansen (31) sin første TIL-kamp på drøyt to år. Og nå blir han – for godt. Lysten på å komme seg ut igjen er skrinlagt for «Bummens» del.

DEL

To år i Sverige ble nok for Bjørn Johansen. Han sier at ønsket om et nytt opphold i utlandet ikke er der.

– Det er ikke et alternativ. Det er noe som heter at man ikke kan spå i fotball, men jeg tror jeg kan skrinlegge det helt. Jeg regner med at kontrakten jeg har skrevet med TIL er den siste jeg har gjort som aktiv fotballspiller, sier Johansen.

Siste kamp «Bummen» spilte for TIL var den pussige 6–3-seieren borte over Strømsgodset i oktober 1999, med to straffemisser fra Rune Lange og et merkelig rødt kort til Svein Morten Johansen.

Spiller mot Glimt
I dag er han klar igjen – mot Bodø/Glimt i Finnmarkshallen.

– Ja da, jeg spiller der, bekrefter Johansen.
Om han er med mot Alta søndag, er mer tvilsomt. For Bjørn Johansen og krøllgress går ikke akkurat hånd i hånd.

– Vi får se hvordan jeg er etter Glimt-kampen. Jeg bruker litt tid nå på å tilpasse meg underlaget. Det gjelder å starte rolig og ta de signalene man får fra kroppen, sier Johansen, som aldri har lagt skjul på at han trives best på naturgress.

Den fysiske formen er så som så – som seg hør og bør, ifølge Johansen.

– Jeg er ikke god nok til å starte en sesong nå. Men fysikken er bra nok til å være i januar. Jeg er i rute. Det viktigste nå er å unngå skader og holde kroppen i gang.

Interessant ny rolle
Bjørn Johansen er ikke bare tilbake som spiller. Han er også hjelpetrener. En rolle som ikke helt har satt seg ennå. Men så langt er «Bummen» pirret.

– Det er tidlig, men jeg synes det er interessant. Jeg får sett alt fra en annen side enn bare som spiller. Når jeg er spiller også, får jeg jo kjent hvordan opplegget belaster muskulaturen. Det kan være greit for de som bare ser på å få de signalene.

– I hvor stor grad er din konkrete rolle klarlagt?

– Vi har snakket en del om det. Jeg kommer til å delta i diskusjoner om laguttak og være med på å planlegge treninger. Men når treninga er i gang, er jeg spiller. Da er det Trond (Johansen) og Bård (Flovik) som kjører løpet. Så får jeg heller komme med innspill i forkant og etterkant.

Blir ikke kaptein
Hjelpetrenerrollen medfører flere ting for Johansen. Blant annet en rolle han ikke kan ta. Kapteinsrollen.

«Bummen» har vært kaptein i TIL, har stor rutine og erfaring fra høyt nivå. En naturlig kandidat – hadde det ikke vært for at han er hjelpetrener.
– Vi har diskutert hvordan vi skal gjøre det med kapteinsrollen, og det blir ikke meg. Jeg føler det kolliderer litt hvis jeg skal være både hjelpetrener og kaptein, sier Johansen.

Mye er forandret siden forrige TIL-opphold – den tradisjonelle drakt nummer sju er også borte. Den får Miika Koppinen beholde.

– Det er mange år siden draktnummeret betydde noe, sier Johansen, og legger lattermildt til:

– Nå er jeg skvisa ned til nummer 17.
Symbolikk eller ikke – de to siste som hadde nummer 17 har forsvunnet fra TIL. Først Marko Tuomela, så Tor Magne Oppheim.

– Tøff hverdag
De to årene Bjørn Johansen har bak seg i Helsingborg har gitt mye. Erfaring, en mer solid økonomi – og også nedturer.

– At jeg deltok i Champions League var kanskje det mest spennende og lærerike. Det var en stor opplevelse som ga god ballast. Samtidig var det en tøff hverdag i perioder. Jeg lærte litt av det.

– Du la jo aldri skjul på at du og treneren (Nanne Bergstrand) ikke kom helt overens¿?

– Vi hadde et ulikt syn på forskjellige saker. Det ble diskusjoner og uenigheter. Inntrykket jeg sitter igjen med er at vi kan mye her oppe.
Og, legger han til, at det er mer rom for fri tale i TIL.

– Det er høyere under taket her. Der (i Helsingborg) skulle man gjerne holde kjeft, sier «Bummen».

I dag får man de første signalene på hvor sentral Bjørn Johansen kan bli som spiller i forsøket på å føre TIL opp i eliteserien igjen.Folket tror på Johansen, men han vet samtidig at fallhøyden er stor.

– Etter jeg kom tilbake, har det utelukkende vært positiv feedback å få. Men jeg vet samtidig at det forventes at jeg skal komme hjem og føre TIL opp i eliteserien igjen. Og klarer man ikke det, er det hodet på et fat, sier Johansen.

Ingen hoderulling foreløpig. Men i dag ruller det i gang for Bjørn Johansen. Tilbake i TIL-drakt.

Artikkeltags