Gå til sidens hovedinnhold

Brillen som gjør at du kan være Messi på banen

Artikkelen er over 7 år gammel

TIL testet Google-brille, som spås å ta over for smarttelefonen i løpet av få år.

Cathal Gurrin og Dag Johansen testet Google-brille på onsdagens TIL-trening. En oppfinnelse de er trygg på vil ta over markedet for smarttelefoner, og bli et verktøy for fotballtrenere og publikummere i fremtiden.

TIL-trener Morten Pedersen fikk bruke «brillen» på onsdagens TIL-trening. Med synkroniserte og kalibrerte kameraer rundt om på Alfheim kunne han med enkle håndbevegelser gjør opptak fra treningen, til analyse og feedback til spillerne.

– Dette er protoype, og det er første gang en fotballtrener bruker det på feltet. Dette er en datamaskin, som er integrert i selve brillen. Det gjør at du kan se på baksiden av et lite brilleglass det som faktisk er skjermen på en datamaskin. Den er stemmestyrt, og kan kommunisere med omverden. Den kan ta bilder, gjøre opptak, ta i mot videobilder og gjøre søk. Du møter en person, spør maskinen hvem det er, og får svaret umiddelbart gjennom Google-søk, sier professor i informatikk ved UiT, Dag Johansen til Nordlys.

– Fordelen for trenere med å bruke dette er at de kan registrere situasjoner i trening og kamp som de vil ha videobilder på der og da, til analyser og tilbakemeldinger til spillerne. Og det er noe som er integrert i solbrillen, sier han.

Tar over for smarttelefonen

Johansen og Dr. Cathal Gurrin ved Dublin City University forsker på enorme datamengder, og gjøre det tilgjengelig for brukere.

Gjennom Johansens fotballengasjement får TIL ta del i forskningen. Duoen er trygg på at Google-brillen tar over det globale markedet til dagens smarttelefoner i løpet av kort tid.

– I dag har du en mobiltelefon, men i morgen har du denne, fordi du alltid har den med deg og den snakker til deg. Dette kan være på innsiden av en ishockeyhjelm, ei klokke, og det snakkes om kontaktlinser. To og et halvt år etter at den er klar for salg på det åpne markedet, vil den ha tatt over rollen som smarttelefonen har i dag. Det tok fem år for smarttelefonen å få den posisjonen den har i dag, men utviklingen skjer bare raskere og raskere, sier Johansen og Gurrin.

Og mener krav fra betalende kunder vil føre dette inn på sportsarenaene. Allerede har NBA-lag i USA begynt å bruke brillen, for å gi supportere og fans opplevelsen av å være på banen med spillerne.

– I fremtiden kan man se en fotballkamp fra spillernes posisjon. Du kan være Lionel Messi. Du må betale ekstra for det som forbruker, men muligheten vil være der som tv-seer. En helt annen funksjon vil være å vise folk som har gått seg vill veien hjem igjen, sier Dag Johansen og Cathal Gurrin.

Hylles av Nilsen

TIL-trener Steinar Nilsen hyller samarbeidet med Dag Johansen og UiT.

– Jeg kan ikke få fullrost Dag nok. Vi har brukt mye tid på dette siden jeg kom tilbake til klubben, først og fremst siden engasjementet til Dag er helt unikt. Han bidrar med enorm kunnskap og nyvinninger i forhold til teknologi som kan hjelpe oss i det pedagogiske arbeidet med spillerne, slik at de lærer hurtigere, sier Nilsen.

– Det er viktig at vi i TIL er kollåpen for å ta i mot slike mennesker, og bidra med det vi kan. Dette gir oss ny kunnskap, og for TIL i dag er det viktig å finne områder der vi kan være best på, sier Steinar Nilsen.

Kommentarer til denne saken