Det var ikke en eneste ledig plass i sal 4 på Fokus kino i går da dokumentarfilmen «Siste sommer på Hekkingen» ble vist under Filmfestivalen i Tromsø i går.

Filmen tegner et tett og ærlig bilde av journalisten, forfatteren, filmskaperen og samfunnsdebattanten Kjell Fjørtoft, og hovedpersonen selv var strålende fornøyd etter visningen.

– Regissør Skule Eriksen har gjort en svært god jobb med å gjenskape stemningen fra Hekkingen. Filmen er blitt veldig vellykket og jeg kjenner meg godt igjen, forteller Fjørtoft til Nordlys.

I går kveld etter visningen var regissøren, familie og venner samlet for å hedre Fjørtoft på utestedet Postboks 17.

Ble fotfulgt

I perioden fra slutten av april i fjor til utgangen av oktober har regissør Stule Eriksen fulgt Kjell Fjørtoft og samboeren Kjersti Sønderland på Hekkingen.

– Det var rart å bli fotfulgt hele tiden. Vanligvis er det jo jeg som har fotfulgt andre mennesker.

Jeg har jo vært vant til å være alene på Hekkingen i mange år, men ganske raskt merket jeg nesten ikke at Skule var der. Han bare fulgte etter meg, sier Fjørtoft.

I dokumentarfilmen om Kjell Fjørtoft får vi et innblikk i hans virke både som forfatter og filmskaper. Mye av dokumentasjonen i filmen er originale fotografier og filmsnutter.

Skapte stor debatt

Da Fjørtoft skrev om partisanene, de norske soldatene fra Finnmark som reiste til Sovjet og kjempet på sovjetisk side, skapte det stor debatt og kraftige reaksjoner.

– Jeg ble æreskjelt anonymt på telefonen flere ganger. Jeg fikk til og med drapstrusler. I tillegg var norsk etterretningspoliti hos meg og beslagla en rekke dokumenter jeg hadde skaffet til veie. De trodde jeg selv var russisk spion, forteller han.

Reksjonene uteble heller ikke da Fjørtoft skrev om frontkjemperne – de norske soldatene som under siste verdenskrig kjempet på tysk side.

– Også den gangen fikk jeg kraftige reaksjoner. Jeg ble til og med kalt for hird-gutt, forteller han.

Dette er opplysninger om forfatteren som ikke er kommet frem tidligere.

– Det kjennes godt at også denne siden av saken kommer frem. jeg har alltid villet skrive og lage filmer og taperne i samfunnet. Det hadde sin pris, sier han.

Ble veldig syk

Arbeidet med dokumentarfilmen om Kjell Fjørtoft var ikke bare enkel, forteller regissør Skule Eriksen.

– Jeg har jo kjent Kjell i mange år, og jeg følte jeg bare måtte lage en film om ham og hans virke. Da jeg ringte ham, sa han omsider ja og i slutten av april i fjor begynte vi opptakene. Men underveis ble Kjell veldig syk, og verken han eller jeg visste om vi kunne fullføre filmen.

Det har vært fantastisk å oppleve Kjells enorme vilje til å få det til. Han fikk det til, selv om det så stygt ut en periode, sier Eriksen.

Fikk kreft

Kjell Fjørtoft fikk kreft for rundt fem år siden, og forrige sommer ble han veldig syk. Det førte blant annet til at han valgte å selge sitt skriverparadis Hekkingen i fjor sommer.

– Jeg merket at jeg ikke lenger kunne røkte stedet på godt vis. Derfor var det riktig å selge stedet. Heldigvis fikk jeg solgt det til folk jeg vet vil ta godt vare på stedet, sier han.

– Blir du å savne Hekkingen?

– Nei, jeg tror ikke det. jeg har hatt min tid der, svarer han.