Duell uten smell

Artikkelen er over 18 år gammel

En sliten Knut Erik Jensen var mer opptatt av propagandakrigen han opplevde i USA, mens Lasse Hallberg skjelte ut pressen da de møttes til duell på filmfestivalen i Tromsø.

DEL
De som hadde ventet en knallhard konfrontasjon mellom filmskaperen og «Big Brother»-produsenten ble skuffet.

Er «Big Brother» et varsel om hvordan TV kommer til å bli i det digitale, multimediale TV-universet? Ja, hevdet medieviter Alex Iversen, da Norsk Filmkritikerlag inviterte til debatt med to medie-motpoler i panelet.

Iversen føyde til at «Big Brother» var det viktigste som har hendt TV siden Dynastiet.

Sex i Zoo
Alex Iversen fikk ros av Big Brother-produsenten Lasse Hallberg, mens en sliten filmregissør Knut Erik Jensen ikke ofret mye av sin energi på å skjelle ut Big Brother, slik den fullsatte kongressalen kanskje hadde ventet.

Han viste til, med en viss ironisk tone, at den største underholdningen han hadde opplevd i sine ungdomsår var russeturen til København og besøket i Zoologisk hage der apekattene fenget mest.

– De gjorde alt som var tabu for oss unge i Honningsvåg. De pillet seg i nesen, de hadde sex rett foran øyene våre og vi fikk en bekreftelse på at den smule seksualundervisning vi fikk på skolen var riktig. Jeg er glad for at jeg er i den situasjonen at jeg ikke er nødt til å fylle en fjernsynskanal mellom reklameinnslagene, sa Knut Erik Jensen.

Angrep USA-propaganda
Knut Erik Jensen var mer opptatt av og lettere sjokkert over den propagandaen som han opplevde i USA under opptakene til den nye «Heftig og begeistret»-filmen.

– Mye av det jeg var vitne til der minnet meg sterkt om det materialet jeg kom over i de sovjetiske, tyske og NS-arkivene under arbeidet med fjernsynsserien «Finnmark mellom øst og vest», sa han. Det var skremmende, sa han.

Angrep mediene
Lasse Hallberg gikk til angrep på mediene som han hevdet ikke tok noen hensyn til deltakerne da de kom ut av «Big Brother»-huset.

– Pressen jaktet og jaget på dem og slet dem ut, og da de var ferdig med dem, etterlot de deltakerne i grøfta. Vi tar i det minste hensyn til dem, og må lære dem å takle media.

Over 23.000 har meldt sin interesse for å være med i den nye Big Brother-serien.

Et av spørsmålene som ble stilt til panelet var om Big Brother er et bedre portrett av norsk samtid enn filmen «Heftig og begeistret».

Det nærmeste svaret ga Axel Iversen, som hevdet at Big Brother er TV for unge mennesker som har vokst opp midt i en medievirkelighet der det stimuleres og spilles roller i forskjellige sosiale universer, ofte med ukjente mennesker.

Big Brother er i den forstand ikke noe annet enn en forlengelse av de virtuelle dataspillene de lenge har spilt på TV og internett, bare at denne gangen handler det om virkelige personer og karakterer som de enten kan velge å kikke passivt på, eller delta aktivt i spillet omkring.

Big Brother er et totalkonsept, som på en uhyre komplisert måte forener hverdagslivets sosiale omgangsformer med fiksjonens iscenesatte univers, med internetts virtuelle rom og fellesskaper.

Norsk virkelighet
Han hevdet at Big Brother og Heftig og begeistret til sammen gir et ganske presist kultursosiologisk bilde av hvordan den norske virkeligheten ser ut i dag, og hvordan kulturen har utviklet seg de siste 30-40 årene.

Artikkeltags