Filmskaper Emilie Blichfeldt (22) skal ikke beskyldes for ikke å ha bein i nesa. Men selv den tøffeste dama kan snuble.

Blichfeldt sendte inn sin eksamensfilm fra Nordland kuns og filmfagskole, "How do you like my hair?", til vurdering hos TIFF. Hun beskriver filmen som det beste hun noen sinne har laget. Og innrømmer at av alle festivaler hun har sendt inn filmen sin til, så var TIFF den hun forventet et "ja" fra.

I desember sa TIFF "nei".

- TIFF er det største

- Jeg har vist film på TIFF før. Det er helt fantastisk. Det er det største man kan gjøre. Vise sin egen film på hjemmebane - følelsen er magisk. Så når det neier kom ble jeg enormt skuffet. Jeg har alltid sagt at "det verste du kan få er et nei", men når det nei-et gjorde så vondt da måtte jeg gjøre noe med det!

Så Blichfeldt snudde skuffelse til skapelse. Hun lagde online-festivalen "TØFF". Eneste film på programmet: "How do you like my hair?".

- Dette er en film folk burde se! Jeg kaller det en romantisk film med politisk snert. Den tar opp dagens skjønnhetsideal. Hva er vakkert? Og hvem bestemmer hva som er vakkert? 99 prosent av oss faller jo utenfor dagens ideal. Vi blir ulykkelige av det. Dette er ting vi tar opp altfor sjeldent, mener Blichfeldt.

Smarttelefon-festival

Så, for å få ut filmen sin til folket arrangerer hun sin minifestival samtidig med TIFF. Hun angriper folk der de er mest - på smarttelefonene sine.

- Jeg, og TØFFs frivillige, deler ut flyers om filmen. På denne finner du en QR-kode. Scanner du den kommer du rett til filmen. Jeg ønsker selvfølgelig at flest mulig får sett den, sier Blichfeldt.

Hun spiller selv hovedrollen i filmen, uten at det har blitt en dokumentar av den grunn.

- Jeg kjente for første gang at dette er slik jeg ønsker å lage film. Jeg har noe på hjertet som er viktig. Filmskapere har et ansvar for hva de viser sitt publikum. Jeg mener mange av filmene som vises i dag gir et urealistisk bilde av livet. Ta en hvilken som helst romantisk komedie. Ingen kan leve som hovedrollene der. Ikke utseendemessig, ikke økonomisk, ikke noe. Selv ikke skuespillerne som spiller dem. Når jeg lager film er det viktig for meg å ta opp noe som gjør hverdagen til seeren bedre, gi dem en tankeprosess som fører dem fremover, sier Blichfeldt.

Mer film til folket!

Blichfeldt har sendt filmen sin til flere andre festivaler, og håper på flest mulig inntak - selv om hovedmålet altså ikke ble oppnådd. Planen er at TØFF skal bli et fast innslag samtidig med TIFF, et slags supplement til hovedfestivalen. Og til neste år forhåpentligvis med flere filmer enn bare en.

- Jeg hadde litt dårlig tid til å reise rundt i verden og finne andre tøffe kortfilmer. Så det får være målet til neste år. Uansett, poenget er ikke å konkurrere med TIFF - det ville vært for dumt - poenget er å få mer film ut til folket! Og helst tøffe filmer, da, smiler hun.